Iako je energetska godina 2017. od samog početka bila najavljivana kao vrlo nesigurna i dramatična, niti budućnost nije bajna. Preslagivanje energetskog sektora i najava nove energetske strategije pomiču i mijenjaju postojeće odnose na tržištu. Energetska slika Hrvatske pokazuje da RH prelazi sve više na alternativnu anergiju, a otvaraju se i nove mogućnosti koje će omogućiti još veći iskorak.

Na konferenciji koja se održala od 13. do 14. lipnja u zagrebačkom City Plaza centru (bivši Hypo centar) sudjelovali su mnogobrojni poznati menadžeri i profesori poput  predsjednika Uprave HEP-a Perica Jukić,  predsjednika Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago, glavnog operativnog direktora RWE Hrvatska Karla Krausa, predsjednika Marubeni Europowera Hiroshi Tachigami, glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja, profesor Mladen Vedriš i načelnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovogodišnja konferencija održala se u dva dana. Prvi dan su se predstavili aktualni energetski projekti, govorilo se o potrebama za prilagodbom energetske strategije i  teme  o razvoju tržišta prirodnog plina. Drugi dan je bio posvećen obnovljivim izvorima energije.

Cilj ove konferencije su odgovori na pitanje gdje smo u odnosu na globalne energetske trendove, koji su nam neiskorišteni potencijali, koji su ključni projekti u koje će se investirati, kako optimalno integrirati obnovljive izvore energije u cjelokupni energetski sustav? Tako se moglo čuti kakva je budućnost ranije najavljivanih velikih projekata koji su s novom vladom ušli u status quo – kao što su Plomin c, termoelektrana na plin na Peruči, istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Jadranu.

Hrvatska zaista može poslužiti kao živi demonstracijski poligon za inovacije svih vrsta. Može biti primjer i razvijenijim zemljama te svima onima koji žele krenuti putem održivog razvoja. Ako se definiraju jasni i dugoročni strateški okviri tada bi domaćoj i stranoj industriji bilo puno lakše poslovati i ulagati. Potpuni zaokret prema novim promišljanjima u energetici, izgradnji pametnih energetskih sustava koji integriraju elektroenergetske, toplinske, plinske mreže te ostalu komunalnu infrastrukturu omogućit će značajan gospodarski rast, kao i nova zapošljavanja.

Energetski sektor nije sam sebi svrha već on mora biti pokretač cijelog hrvatskog gospodarstva.                                     Naposljetku, ulaganja u razvoj obnovljivih izvora energije treba nastaviti, ali treba uspostaviti ravnotežu i uskladiti odnose energetskih sudionika kako bi imali stabilan i siguran elektroenergetski sustav i ekonomski prihvatljivu cijenu energije.