Kultno zagrebačko kino u kojem su naši roditelji kao djeca gledali Disneyjeve klasike, a kao malo veći tadašnje blockbustere, vraća se u život nakon 12 godina stanke.

Kao dio stambenog kompleksa u Kordunskoj 1 postoji još od 1941., a svoj vrhunac doživjela je tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća , kada su mala kvartovska kina bila nezaobilazan dio društvenog života metropole. Nažalost, šarmantno kino bogate tradicije nije se moglo nositi s pojavom modernih multiplexa koji su s početkom 21. stoljeća počeli nicati kao gljive poslije kiše pa 2005. zatvara vrata, uz samo četiri prisutna gledatelja na posljednjoj projekciji.

U subotu 22. travnja, pod pokroviteljstvom Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, Kinoteka je ponovo otvorena, nakon temeljitog preuređenja i prihvaćanja nove strategije. Naime, umjesto borbe za gledatelje s komercijalnim distributerima, fokus će primarno biti na filmskim klasicima, art-filmovima, tematskim večerima, dokumentarcima te prikazivanju TV sadržaja. Inovativna strategija, koja spaja ljubav mlađe populacije prema bingewatchingu sa socijaliziranjem, umjesto gledanja bezbrojnih sati Netflixa u zamračenoj prostoriji. Svečanom ponovnom otvorenju prisustvovalo je mnoštvo poznatih lica – što iz svijeta filma, što iz drugih krugova javnog života. Tako su u Hitchcockovom klasiku “Sjever-sjeverozapad” uživali Vinko Brešan, Jakov Sedlar, gradonačelnik Milan Bandić i mnogi drugi. Za posjetitelje bio je osiguran i bogat glazbeni program, koji je dakako pratio temu večeri, pa su glazbenici reproducirali soundtrackove filmskih klasika.

Bili hipsteri koji vole retro ambijent i filmove, Netflix (ili realnije za hrvatske prilike, Pirate Bay) ovisnici ili jednostavno ljubitelji nekog redatelja kojemu će biti posvećena jedna večer, Kinoteka nudi ponešto za svakoga i definitivno je vrijedna posjeta!

 

Share this article

Domagoj Škender. 24. Računovođa, boem, "wannabe" kolumnist. Ljubitelj svih stvari, ekonomskih i geopolitičkih. Nešto siromašniji Dan Bilzerian, ali sa ništa manje Instagram storyja iz streljane i teretane. Čitanjem mojih tekstova minimalno ćete proširiti horizonte, ali ako ih čitate na poslu, biti ćete plaćeni za to.

Facebook Comments