Boje. Svjetla. Veselje. Ples. Hrana. Neumjerenost. Show za sva osjetila. Jednom riječju – karneval! “Carne vale” – kasnolatinski izraz za “zbogom mesu”, prigodno je ime, jer je nastao kao posljednja gozba prije Korizme u Crkvom dominiranoj Europi. Ako zagrebemo još dalje u prošlost, korijeni su mu u drevnim poganskim ritualima, koje je Crkva smatrala lakšim i bezbolnijim uklopiti nego li pokušavati iskorijeniti. S praktičnog aspekta, srednjovjekovnom kmetu je dobro došao ispušni ventil od svakodnevnog “ora et labora”. Svaki je specifičan, poseban, ali ono što čini karneval karnevalom, ono više-manje univerzalno jest kombinacija uličnog slavlja, parade, osjećaj zajedništva, maske, socijalna satira i ruganje autoritetima, neumjerenost i jelu i piću te generalno suspendiranje svakodnevnih pravila i normi za vrijeme procesije. Da ne duljimo s povijesnom lekcijom, ovo su neki od najvažnijih karnevala u svijetu, koje bi trebalo barem jednom doživjeti.

Rio de Janeiro

Ovaj četverodnevni spektakl održava se 40 dana prije Uskrsa i smatra se svjetskim standardom velikih festivala. Dva milijuna ljudi (od čega 400.000 strani posjetitelji) izlazi na ulice Rio de Janeira uživati u nastupima 200 škola sambe i 300-tinjak uličnih bendova. Kostimirani plesači i plesačice plešu na atraktivnom ukrašenim karnevalskim kolima, dok su obični posjetitelji slobodni posjećivati mnogobrojne ulične festivale i zabave.

Venecija

Poznat po kreativnim maskama čiji dizajn je često inspiriran renesansnim kazalištem ili doktorima iz razdoblja kuge, ovaj karneval održava se tijekom 20 dana koji vode u Korizmu. Tradiciju vuče još iz 12. stoljeća, vratio se 1979. nakon skoro stoljeća zabrane od strane vlasti. “Highlight” festivala je natjecanje “la maschera più bella” gdje najljepšu masku bira međunarodni panel dizajnera.

Mardi Gras

Najpoznatiji američki karneval kreće 2 tjedna prije Pepelnice, dok je “udarni” dio posljednjih 5 dana. Parade, ulični tulumi, zabavljači, mađioničari, maske i glazba obilježavaju ovu fascinantnu svečanost koja miješa poznatu mističnost i voodoo kulturu New Orleansa s kreolskim i američkim kulturnim običajima. Ako ga posjetite, opskrbite se tradicionalnim šarenim perlicama na koncu i karnevalskim bojama: ljubičastom, žutom i zelenom. Također, ako ste konzument, obvezno probajte slavni lokalni bourbon i rum. Zanimljivo je znati da tijekom Mardi Grasa lokalne vlasti privremeno ukidaju zakone koji brane maskiranje, a one o javnoj golotinji provode s mnogo manje žara.

Notting Hill

Održava se tijekom kolovoza u ovom atraktivnom londonskom kvartu, poznatom po umjetnicima i “alternativnoj” kulturi. Vrlo je glazbeno orijentiran, glazba trešti sa sveprisutnog razglasa dok se na stageovima izmjenjuju nastupi uživo. Za razliku od većine karnevala, koji su uglavnom tradicionalne manifestacije koje danas organiziraju lokalne vlasti, Notting Hill organizira privatno poduzeće, što doprinosi dobroj organizaciji (čak ima i službenu aplikaciju kako biste osigurali da doživite sve što karneval nudi).

Ivrea

Ako volite dobar “food fight”, ili vam se taj koncept činio „cool“ kada ste ga vidjeli u nekom filmu, obvezno tijekom veljače posjetite gradić Ivreu na sjeveru Italije, koji osim svih tradicionalnih karnevalskih aktivnosti nudi veliku borbu narančama. Posjetitelji se dijele u momčadi i gađaju ovim voćem u spomen na revoluciju protiv nekog zlog vojvode koji je previše volio lordovsko “pravo prve noći” te tako ostao skraćen za glavu. Karneval završava glumljenom sprovodnom procesijom koju “general” zatvara rečenicom “vidimo se sljedeći četvrtak”, misleći na četvrtak iduće godine.

Rijeka

Naš konj za utrku s najvećom tradicijom, u današnjem obliku od 1982. nudi sve što jedan karneval mora imati: povorke, fešte, izbor kraljice, bal u Guvernerovoj palači, sportove i dječje igre. Odvija se u veljači, otvara se predajom ključeva grada meštru Toniju, a zatvara paljenjem “pusta” (velike lutke, “princa karnevala”). Danas se može pohvaliti s preko 150.000 posjetitelja svake godine, što je Rijeku dovelo u članstvo Europske udruge karnevalskih gradova. Šarolike maske uključuju nezaobilaznu političku satiru (za koju na domaćoj sceni dakako ne nedostaje inspiracije), popularne Morčiće (crnce s bijelim turbanima, neka vrsta podsjetnika na ratove protiv Turaka) i razne životinjske kože i glave, koje nose živopisni zvončari.

Samoborski fašnik

Više orijentiran zabavi i zdravoj dozi društvene kritike nego li nekakvoj religijskoj pozadini, Samobor je grad koji svoj karneval shvaća vrlo ozbiljno? Koliko ozbiljno? Ozbiljno do razine proglašavanja “Fašničke republike” za vrijeme trajanja karnevala. Slično kao i Rijeka, otvaraju predajom ključeva grada, a zatvaraju paljenjem fašnika Od 1904. imaju fašnički list, “Sraku” koji se podruguje autoritetima u svakom sistemu. Iako malen, daleko od Ria, Samobor zbilja živi svoj karneval, a nedostatak veličine nadoknađuje šarmom, entuzijazmom, i slavnim domaćim krafnama. Obvezno posjetiti!

Share this article

Domagoj Škender. 24. Računovođa, boem, "wannabe" kolumnist. Ljubitelj svih stvari, ekonomskih i geopolitičkih. Nešto siromašniji Dan Bilzerian, ali sa ništa manje Instagram storyja iz streljane i teretane. Čitanjem mojih tekstova minimalno ćete proširiti horizonte, ali ako ih čitate na poslu, biti ćete plaćeni za to.

Facebook Comments