Prvi kolokviji se već pišu, a brojnim studentima osim učenja probleme stvara upravo stres. Stres može izazvati brojne zdravstvene probleme poput nesanice, glavobolje, umora, usamljenosti i sličnoga. Međutim postoje načini kojima možemo ublažiti i reducirati stres.

1. Meditacija je najstarija metoda opuštanja i reduciranja stresa, a meditirati možemo gdje god želimo, kod kuće, na fakultetu ili čak u tramvaju. Potrebno je samo fokusirati se i osvijestiti misli te kontrolirati svoje disanje. Također je bitno da u tom trenutku ne mislimo o budućnosti i prošlosti, već se fokusiramo na svaki naš trenutačni udah.

2. Odmor je jedna od najvažnijih stavki jer ponekad zaboravimo odvojiti vremena za sebe. Nakon učenja, fizičkog rada, teretane pa čak i vremena provedenoga na računalu potrebno je napraviti pauzu. Pauzu možemo iskoristiti kao savršenu priliku za šetnju, razgibavanje ili pak za razgovor.

3. Glazba se već godinama koristi u terapeutske svrhe, ali isto tako se koristi kao učinkovito sredstvo za kontrolu razine stresa. S obzirom na to da glazba ostvaruje jedinstvenu povezanost s našim emocijama također utječe na smanjenje razine stresa, usporavanje pulsa i disanja te snižavanje krvnog tlaka. Prema tome, svatko može odabrati nekoliko pjesama ovisno o preferencijama i započeti s opuštanjem.

4. Kavu zamijenite čajem. Iako ju mnogi vole svakodnevno ispijati, kava može imati negativne utjecaje na osobe pod stresom. Za razliku od kave, čaj ima umirujuće djelovanje te su najbolji izbor zeleni čajevi, čajevi od kamilice i lavande ili bilo koji čaj koji vam pomaže da se opustite. Osim kave preporučljivo je izbjegavati šećer i alkohol.

5. Tjelovježbom osim što ostajemo u formi također smanjujemo razinu stresa te poboljšavamo svoje raspoloženje. Dokazano je da svakodnevna fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa. Nije potrebno ići u teretanu, moguće je i izdvojiti 20 minuta za šetnju ili pak provesti vrijeme baveći se nekim sportom.

 

Zato nemojte dopustiti da vam stres pokvari planove, opustite se i uživajte.

Facebook Comments