Sve je spremno za izlazak pred profesora i kolege. Izlaganje otpočinje. Sve teče kako treba, ali nezainteresirani pogledi to osporavaju. Nakon nekog vremena u predavaoni je manje prisutnih umova nego tijela. Okej, profesor traži tišinu. Istina je, nije paranoja. Konci radne atmosfere klize iz ruku. Nema veze, bitno je doći, proći i otići. Bitno je da čuje profesor, jedna od dvije jedinke bitne za polaganje ispita u prostoriji? I on vjerojatno sluša jer nema drugih profesora da s njima ne sluša. Možda ni on ne sluša, samo je naučio da se pravi. A što im svima fali da obrate pažnju, pa nije lekcija dosadna kad joj daš priliku…

 

Osim što nam laska egu, umijeće govorništva ključno je za uspjeh. S obzirom na istraživanja National Institute of Mental Health ¾ Amerikanaca pati od glasofobije (strah od javnog govora). Samo zamislite, u kolikoj je prednosti ta ¼ stanovnika. Odudaraju od većine, poslodavci ih primjećuju, bolje se osjećaju i lakše stječu kontakte. Ako osjećate strah, ili vas jednostavno ljudi ne slušaju, postoje načini kako to promijeniti. Upražnjavanjem idućih tehnika, usmeni ispiti, javni govori i prezentacije mogu poprimiti totalno novu dimenziju.

 

 1. Mašta

Ulazite na ispit. Izgledate bolje nego ikad. Prati vas svjetlosni trag, koliko isijavate sigurnošću i znanjem. Profesor izgleda mrzovoljno, ali vaša pojava djeluje katarzično na njega. Ispravlja leđa i kima vam glavom u znak poštovanja. Prvo pitanje, lagano se osmjehujete. Mačji kašalj. Riječi teku iz vas, milozvučne, gotovo romantične i ako pričate o ekonomskoj integraciji i regionalnoj politici. Profesoru se zjenice šire. Naprosto vam se divi. Na drugom pitanju donja vilica mu je već došla do koljena, a zjenice su mu prekrile šarenicu. Kad završavate s trećim pitanjem, profesor vas moli da pričekate dok vam trči po kavu. Govori vam da sjednete na njegovo mjesto, jer ga više zaslužujete.

Ovakvo razvijanje događaja, znamo da je nemoguće u realnosti. Ali mašta nema granica. Emociju moći koju ste razvili u periodu vizualizacije događaja možete usidriti u npr. parfemu koji mirišete dok maštate. Svaki put kad pomirišete taj parfem, emocija će se vratiti.

 1. Priprema i vježba

Čitanje s papira nije i ne treba biti opcija. Latinska izreka govori da ako poznajemo srž materije o njoj možemo govoriti koliko hoćemo.

Svako ljudsko otkriće i prirodne pojave su zadivljujuće. Odati priznanje, pronaći čudo u temi kojom se bavite djeluje povoljno na emocije publike.

Uvježbavanje pred ogledalom ili snimanje sebe trik je u rukavu mnogih govornika koje smatrate rođene talentiranima. Budite svjesni kako će izgledati vaše izlaganje od gestikulacija do facijalnih ekspresija.  I ako istrenirani, ostanite svoji!

 1. Alati

Snaga riječi nekad potone u načinu izlaganja. Pričanje iz dijafragme, ne iz grla, ulijeva veće povjerenje. Teška hrana i cigare prije govora negativno utječu na vašu poletnost i glas. Naglasite bitne riječi, govorite ih sporije da probudite interesiranje. Da, interesiranje raste ako pobudite iščekivanje. Glas ne smije biti monoton i neartikuliran. Česta greška je  ”pjevanje” zadnjeg sloga riječi visokim tonom. Krećite se dok govorite, neka govor tijela prati vaše riječi.

Hej, vježba čini majstora. Joel Tay je prikupio mnoštvo klipova sa youtube-a u jednu listu Public Speaking/Voice coaching koji mogu biti od koristi.

 1. Priča

Nemojte pričati lekciju, pričajte priču. Javni govor je ništa više nego konverzacija. I vi ste ta publika, samo što ste sada dobili riječ. Koristite se metaforama i pričama, ali nemojte lutati daleko od glavne poruke. Neka svaka vaša priča doprinosi zaključku. Uvod može biti neka anegdota koja će pobuditi zainteresiranost, dajte im razlog zašto trebaju slušati. Stvaranje vizije je ključno za održavanje pažnje. Kako stvoriti viziju, nego pričati priču koja stvara prostor za empatiju. Ako iznosite neke brojčane podatke, učinite ih praktičnim. Dobar primjer je ako želite predstaviti memorijsku karticu od 12 GB, efektnije je reći da ima dovoljno memorije za slušanje muzike do mjeseca i nazad.

5. Kako to radi Steve Jobs

 1. postavlja temu, jasnu i dosljednu
 2. određuje naslov koji garantira smjer izlaganja
 3. dijeli govor na sekcije, svaku jasno najavi i zaključi
 4. govori entuzijastično i bira riječi koje tome priliče (extraordinary, amazing, incredible...)
 5. ne prodaje proizvod, prodaje iskustvo
 6. pridaje statistikama značenje
 7. čini prezentacije vizualnim i jednostavnim
 8. priređuje show
 9. prezentacije su usklađene s govorom (vježba!)

 

Trema je naučeni strah. Odučite se treme i otvorite sebi pozlaćena vrata u poslovnom svijetu!

 

Facebook Comments