U predblagdansko vrijeme sve vrvi od ukrasa, svijetle ulice i trgovi kao najava, za mnoge najljepšeg, razdoblja u godini. Potaknuti kombinacijom želje za kreativnim izražavanjem i upoznavanjem studenata s umjetnošću, studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu dali su si truda i upravo njihovom zaslugom svi oni koji zbog studentskih obaveza možda nisu mogli osjetiti pravi duh Božića sad to mogu, samo ako ušetaju u prednji hol fakulteta. O čemu je točno riječ? O božićnoj instalaciji koja na savršen način povezuje umjetnost te konzumeristički i kapitalistički simbol Božića. Pogađate koji? Pa Coca-Colu, dakako.

Radi se o božićnoj instalaciji na Arhitektonskom fakultetu, organiziranoj od strane studenata koji su pokazali inicijativu za kreativnim izražavanjem. Tako nešto već se odvijalo prethodnih godina, a instalacije su bile drugačije, uvijek na neku temu. Ove godine smo kolegice s treće godine preddiplomskog studija arhitekture Cintia Macuka, Samantha Licardo i ja osmislile takvu jednu božićnu instalaciju s osvrtom na društveni kontekst naše sadašnjice”, kaže Leila Nanuk, studentica prve godine diplomskog studija arhitekture i nekadašnja zamjenica predsjednice Studentskog zbora. Iako trenutno nije u Zboru, ističe da se uvijek rado odazove na rad oko bilo kojih njihovih projekata.

Instalacija je nastala po uzoru na nedavno završenu izložbu Vjenceslava Richtera, arhitekta buntovnika i vizionara, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Jedna njegova instalacija bila je postavljena od strane studenata i asistenata s arhitekture koji su prema originalnim fotografijama izvorne instalacije rekonstruirali kuglu od šupljih aluminijskih cjevčica ovješenih na prozirnim nitima. To je nastalo u doba nekadašnjeg društvenog sustava uređenja i ideologije.

Naša ideja bila je zapravo postaviti omaž Vjenceslavu Richteru u čast stote obljetnice njegovog rođenja i reinterpretirati to njegovo djelo, u duhu i materijalizaciji današnjeg doba i današnjeg društva. Kapitalistički simbol Božića jest upravo Coca-Cola, dok je oblik kugle preuzet zbog svoje simbolike. Kugla je univerzalni simbol jedinstva, vječnosti, cjeline i okupljanja i nosi neko uzvišeno značenje, a Coca-Cola je konzumeristički simbol, u kojemu nema ničeg uzvišenog. U ovoj instalaciji nastala je sinteza tih dvaju simbola. Projekt je realiziran u timskom radu velikog broja studenata volontera i članova Studentskog Zbora Arhitektonskog fakulteta (SZAF)”, kaže Leila.

Ima nas dvadesetak u zboru, za sve projekte se dijelimo u manje grupe, ali kad dolaze neke realizacije svi pomažu”, kažu Cintia i Samantha.

Članice Zbora istaknule su i neke druge njihove hvalevrijedne projekte kao što su DA! festival na kojem se okupljaju mnogi fakulteti u državi umjetničkog područja. Prikupljaju se radovi studenata i izlažu, nema selekcije, a traje tri dana na Arhitektonskom fakultetu i interdisciplinarno je. Povezuju se struke, a ove su godine sudjelovali studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu (Studij arhitekture i urbanizma te Studij dizajna), Grafičkog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramskih umjetnosti, Muzičke akademije Zagreb, Tekstilno – tehnološkog fakulteta i Krajobrazne arhitekture, Umjetničke akademije i Arhitektonskog fakulteta iz Splita, ali i Akademije za likovno umetnost in oblikovanje i Fakulteta za arhitekturo iz Ljubljane, a u sklopu toga održala su se i predavanja stručnjaka iz svakog od određenih područja.

Share this article

Mia Musulin glavna je urednica Managera, studentica treće godine Novinarstva koja za sebe često kaže da je kreativna samo na riječima. Piše za još jedan studentski list, voli i čitati, a najdraža joj je francuska književnost. Opuštaju je cjelodnevno gledanje serija, a ponekad i glupih filmova. Voli biti domaćin i raditi dobre kućne partyje. Najdraža životinja joj je zmija, možete probati pogoditi zašto?

Facebook Comments