Krizno desetljeće, ono od 2008. do 2018. godine neiscrpan je izvor ideja, a organizacija 53. Zagrebačkog salona upravo na tu temu, sa sigurnošću možemo reći, jedna je od originalnijih.

 

Prije deset godina, 15. rujna 2008., američka banka Lehman Brothers proglasila je stečaj i taj je događaj potaknuo lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije.

Deset godina nakon kraha burze tržište se oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. Znači li to da je desetogodišnja kriza iza nas? Čemu nas je podučilo to razdoblje? Što nas pak očekuje nakon njega?

“Zagrebački salon jedna je od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih umjetničkih izložaba, na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline: vizualna umjetnost, dizajn, te arhitektura. Ovogodišnji 53. Zagrebački salon bio je posvećen arhitekturi i urbanizmu, a tema je desetljeće krize (2008.-2018.) te utjecaj iste na arhitektonske i urbanističke projekte nastale u tom razdoblju. Ove godine, po prvi puta se na salonu arhitekture izlaže arhitektonsko-urbanistički projekt izrađen u obliku stripa znanstvene fantastike. Prošao je selekciju žirija i odabran je među 180 izloženih radova”, istaknula je Leila Nanuk, autorica projekta koji je nastao u sklopu kolegija Urbanistička radionica – Preobrazba grada na drugom semestru diplomskog studija arhitekture i urbanizma Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a radila ga je pod mentorstvom prof.dr.sc. Ivana Mlinara, u suradnji s Karmen Miletić i Majom Močibob

Projekt pruža iscrpne urbanističke analize zatečenog stanja na području Istočnog kolodvora te kroz pregled njegovog razvoja od početka prethodnog stoljeća pa sve do danas nudi scenarij razvoja i revitalizacije u bliskoj, odnosno dalekoj budućnosti. Godina daleke budućnosti je 2XYZ. u kojoj se nakon što je 20XY. godine zaživio jedan od programa nalik onome koji nam je danas poznat pod nazivom SPACE-X, ljudska rasa seli s planete koju je zagadila i učinila neprikladnom za život. Nekolicina, u vrlo nepovoljnim uvjetima, ostaje živjeti na Zemlji.

Međutim, nije nam bilo potrebno puno vremena da zagadimo i drugu planetu. Rješenje je ponovo nastaniti Zemlju – revitalizirati okoliš i ekosistem. Nekadašnji gradski centri pa tako i u međuvremenu razvijen obuhvat nekadašnjeg područja Istočnog kolodvora postaju žarišta revitalizacije. 2XYZ. godine entiteti umjetne inteligencije zajedno s ljudima surađuju na ovom projektu globalnog razmjera. Cijeli projekt je prikazan kroz niz kadrova u obliku stripa, na način koji ne zanemaruje stručne parametre, štoviše, projekt postaje razumljiv i interesantan i ljudima van naše struke.

Kroz analize prošlosti obuhvata Istočnog ranžirnog kolodvora, a s naglaskom na njegovoj sadašnjosti i bliskoj, odnosno dalekoj budućnosti dobivamo uvid u stanje prouzročeno dugotrajnom ekonomskom krizom. Odgovore na mnoga prethodno postavljena pitanja pronalazimo u stripu znanstvene fantastike koji sam po sebi postavlja još mnoga druga, neodgovorena pitanja i time poziva čitatelja na promišljanje vlastitog djelovanja u trenutku sadašnjosti i njegovih dalekosežnih posljedica. 

„Izložba je za mene, koja sam u tom području laik, bila izuzetno zanimljiva. Prostor u kojem je postavljena (Pučko otvoreno učilište) jako je dobro iskorišten, a projekti su, kada se okrenete oko sebe, prikazivani svugdje, po zidovima, stolovima. Zanimljivi su mi bili suvremeni projekti kuća, svaku od njih bi za sebe. Leilin projekt bio je zaista fantastičan. U glavi sam cijelo vrijeme razmišljala da mi je sada jasnije kako se to točno futurizam može ukomponirati u jedan Zagreb. Ljubiteljica sam izložbi, posebno arhitektonskih, zanimljivo mi je kako arhitekti uz zaista opširno znanje koje imaju uspiju isprojektirati ideju iz glave. Na izložbi me se još dojmilo plivalište u Rijeci, projekt biciklističke infrastrukture za grad Varaždin te jedan vrtić, koji je izgledao poput bunkera“, istaknula je oduševljena Marta, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments