Jeste li tek nedavno otkrili mogućnosti virtualnog treniranja ili ste čuli za to već ranije? Što je novo u virtualnom školovanju? Kamo dalje? Što trebamo učiniti da se pripremimo?

U suštini sve što vam je potrebno za virtualno treniranje su: Internetska veza, YouTube kanal ili plaćeni online trening i naravno malo dobre volje. Sve to djeluje lijepo kada vam je sve na dohvat ruke, ali je li to baš toliko bezazleno, zdravo i dobro?  Većina online fitness programa mnogo je jeftinija od odlaska u teretanu ili plaćanja osobnih trenera, a većina se programa nudi i besplatno. Prednost je i upravljanje vremenom. Sada možete vježbati kad god i gdje god želite. Trenutno na internetu vježba na stotine tisuća ljudi i dovoljan je samo jedan klik da krenete. No, s druge strane vrlo malo online fitness programa omogućuje instruktoru da vas vidi, upozna vaše stvarno stanje i izvedbu vježbi. Vrlo je važno naglasiti da se pri krivoj izvedbi vježbe možete ozlijediti. Stoga, nijedan virtualni program ne može zamijeniti osobnog trenera koji je pored vas.

Iako je virtualni trening na tržištu već 20 godina, on je još uvijek nov za mnoge organizacije i još uvijek raste u popularnosti kao održiv način isporuke. Trenutačno se globalno tržište virtualnih treninga procjenjuje na 382 milijuna dolara uz predviđeni rast na 490 milijuna dolara u sljedećih 5 godina. Ova projekcija brzog rasta uspoređuje se s očekivanim nastavkom pada formalnih programa u teretanama. Tijekom posljednjih 10 godina, istraživanja pokazuju da su se treninzi u teretanama smanjili sa 70 na 49 posto, dok su se virtualni treninzi povećali za otprilike 10 posto. Možemo reći da je budućnost treniranja u virtualnom treningu, no važno je sagledati i proučiti negativne strane.