Dvadesetčetverogodišnja magistrica komunikologije, Maja Šiprak, vlasnica je novog luksuznog beauty branda – Bouvier Cosmetics. Kako je došla na ideju, s kojim izazovima se susretala, kako ju je fakultet pripremio na poslovni svijet i još mnogo toga saznajte u nastavku.

 MANAGER: Kako je nastala ideja o proizvodnji prirodne kozmetike?

Ideja o proizvodnji prirodne kozmetike sinula mi je sasvim slučajno. Naime, već zaista dugo koristim samo prirodnu kozmetiku, no uvijek me malo mučilo što većina krema nema ugodan miris niti atraktivan izgled. Nakon osvajanja stipendije, obiteljska tradicija izrade prirodne kozmetike po recepturi moje bake nekako me još više vukla tome da uplovim u poslovne vode. Dugo sam o tome razmišljala i vagala svoje odluke te sam na kraju skupila hrabrosti. Ako ne probam nikada neću znati. Nisam se cijeli život htjela pitati “što bi bilo kad bi bilo”. Odlučila sam napraviti proizvod koji je prirodan, efikasan, ali i ugodan za apsolutno sva osjetila. Ipak, svi težimo tom osjećaju elegancije i profinjenosti u svakom segmentu svog života pa tako i u njezi kože.

 

MANAGER: Koja je razlika između luksuzne prirodne kozmetike i obične?

Prirodna kozmetika već je godinama imperativ u svijetu zbog prirodnih svojstava koje niti jedna kemijska supstanca ne može ponuditi. Ono što nanosimo na kožu postaje jednako važno kao i ono što jedemo jer razne nečistoće i zagađivači iz okoliša ulaze u naš organizam upravo preko kože.  Za razliku od komercijalne kozmetike, uporabom prirodne kozmetike koži ćemo omogućiti razvitak prirodnih metaboličkih procesa što rezultira boljim i bržim samoobnavljanjem, dok je, korištenjem sintetičkih i kemijskih sirovina, ova mogućnost za samoobnavljanjem smanjena, što povećava mogućnost pojave negativnih promjena na koži. Također, kod prirodne kozmetike ne morate se brinuti kako će koža na kremu razviti anti-tijela i onemogućiti njeno dubinsko djelovanje. Bouvier Cosmetics je stvorio ekskluzivni kompleks proizvoda za regeneraciju kože od visokokvalitetnih prirodnih sastojaka koja ne sadrži konzervanse, parabene, umjetna bojila te nije testirana na životinjama.

 

MANAGER: Otkud si dobila ideju za ime- Bouvier Cosmetics?

Naziv Bouvier potječe od poznate Jacqueline Bouvier Kennedy, koja mi je, uz Grace Kelly, bila pravi uzor elegancije i stila tijekom života. Smatram da takva klasična prirodna ljepota nikada ne izlazi iz mode. Primarno je njegovana i zaštićena koža prava esencija ljepote, a svoju svrhu i nadahnuće vidim u besprijekornoj koži prirodnog, blistavog sjaja bez previše make up intervencija.

 

MANAGER: Opiši nam ukratko proces od ideje do gotovog proizvoda. Kako si birala sastojke za kremu? Kako si odabrala pakiranje, odredila cijenu?

Na osmišljavanju same ideje kao ideje nisam dugo radila. Odmah sam znala što želim i što smatram da na tržištu nedostaje. Najviše smo radili na formulaciji kreme te na traženju visokokvalitetnih sastojaka. Smatram da je kriva pretpostavka da moramo imati sve isplanirano i sve znati prije početka procesa. Ideja se jednostavno razvijala u hodu, od ambalaže do finalnog proizvoda. Prije izbora staklene bočice kakvu sada možete vidjeti, isprobali smo ih barem desetak. No, nijedna me nije osvojila na prvu pa stoga nisu ni odabrane. Fokus je bio na tome da sam izgled, kao i sama receptura, predstavlja Bouvier u svom svojem smislu i u svakom detalju.

Poželjne sastojke odabrala sam po tradicionalnoj obiteljskoj recepturi, no samu smo formulaciju usavršili s poznatim laboratorijem. Zaista mogu reći da je proizvod idealan spoj tradicije i suvremene tehnologije. Između brojnih dragocjenih prirodnih sastojaka kao što su jojoba, kukui, sjemenke marelice i grožđa, koji imaju pozitivno djelovanje na kožu lica, kao glavni faktor odabrali smo ružu – kraljicu prirodne kozmetike. Ruža se u kremi proteže kroz više sastojaka (cvjetna vodica ruže, ruža geranija, eterično ulje ruže i ružinog drveta). Ipak, jedan od njih ima za mene posebno mjestu u srcu. Riječ je o ulju ploda divlje ruže, sastojku za kojeg sam odmah znala da će biti na vrhu popisa prilikom traženja sirovina. U bakinoj knjizi recepata ovo ulje svakako dominira, a ja sam, otkada ga koristim, istinski ljubitelj istog.

Određivanje cijene bio je jedan od većih izazova. Morala sam dobro istražiti tržište i odrediti gdje se želim pozicionirati. Odabrala sam cijenu za koju znam da bih je, kao studentica, platila, svjesna da plaćam kvalitetu. Prva serija krema ima jedinstvenu promotivnu cijenu jer smatram da, dok se brend još gradi i dok se polako (ali sigurno) probijamo na tržište, moram dati priliku svima da je probaju i uvide snage, potencijale te karakteristike i proizvoda i brenda.

 

MANAGER: Koliko je, zapravo, teško započeti takav jedan biznis? S kojim izazovima i preprekama si se susretala kroz proces stvaranja proizvoda i brenda?

Prilikom pokretanja poslovanja svaki dan je nosio nove prepreke. Većina njih dolazila je iz neznanja o tome što me čeka, a samim time i nemogućnosti kvalitetne pripreme. Smatram da se brojni poduzetnici, koji kreću u poslovne vode, susreću s ovim problemom. Naime, postoji manjak izvora informacija kao i nepovezanost institucija. Samim time nigdje ne možemo dobiti smjernice i cjelokupnu informaciju o potrebnim koracima, već segmente koje trebamo ukomponirati u cjelovitu sliku – kao puzzle. Također, različiti izvori davali su drugačije informacije o istoj problematici. Nerijetko sam na isto pitanje dobivala posve drugačije odgovore o potrebnim radnjama. Nitko iz moje okoline mi nije mogao dati koristan savjet i nekako sam, kroz sve to, morala prolaziti sama, korak po korak. Ipak, svaka prepreka mi je bila izniman “učitelj” i zaista mi je drago što nije sve išlo glatko i po planu. Izazovi daju posebnu čar, pogotovo kada proizvod napokon ugleda svjetlo dana na policama trgovina te kada broj zadovoljnih kupaca i njihovih pozitivnih komentara raste na dnevnoj bazi.

 

MANAGER: Završila si smjer Komunikologija na Hrvatskim studijima. Koliko je fakultet pridonio i na neki način te pripremio za poslovni svijet? Na čemu bi trebalo poraditi?

Smatram da je studij Komunikologije i moje znanje koje sam stekla na njemu bio presudan faktor zašto je brend, u manje od dva mjeseca, prepoznat na tržištu. Prilikom pokretanja brenda moramo staviti fokus na kupce te znati na koji način im se obratiti, a smjer komunikologije te svakako priprema na to. Zahvalna sam što su nas profesori naučili kako funkcioniraju mediji i medijske redakcije te konstantno nam davali razne primjere iz prakse i savjete vezane za odnose s medijima, ali i tržištem općenito. Na fakultetu, također, učimo i životne stvari, primjerice koliko je zaista bitno konstantno raditi na sebi i svome znanju te da se trud i upornost stvarno isplate. Smatram da bi prije svega trebalo poraditi na određenoj razini apatije koju osjećam u studentskoj populaciji. Također, treba promijeniti negativan stav o mladom poduzetništvu u Hrvatskoj kako bi potaknuli pozitivne promjene u društvu.

 

MANAGER: Planiraš li nove proizvode u budućnosti?

Svakako. Uz proširenje Rose Revival linije planiramo razviti nove inovativne proizvode u segmentu njege lica za žene, ali i za muškarce. Jedan od takvih nam je već u pripremi. Riječ je o posebnom serumu koji će, uz brojne hranjive sastojke, sadržavati i ulje chia sjemenki koje dokazano potiču zdrav izgled kože. Svi pozitivni komentari i reakcije kupaca su nam prava motivacija za daljnji trud, ali i najbolji dokaz kvalitete našeg proizvoda. S obzirom na to da smo zaista mlad brend, moram priznati da se Bouvier Cosmetics već polako prepoznaje na hrvatskom tržištu te da uspješno širenje asortimana nije u tako dalekoj budućnosti.

MANAGER: Od kako si ušla u poduzetničke vode, sudjelovala si i na par projekata kao govornik. U subotu također držiš predavanje na konferenciji “Should I Stay or Should I Go?” u Branimir centru. Na koji se način pripremaš za takve situacije? Imaš li tremu pred nastup?

Mislim da svi mi imamo blagu tremu pred nastup i da je to sasvim normalno, pogotovo dok smo još mladi. Volim izlaziti iz zone komfora, volim pomicati vlastite granice, ali i učiti preko iskustava drugih, upravo se zato rado odazovem svakoj konferenciji. Također sam rado prihvatila poziv za “Should I Stay or Should I go?” konferenciju, na kojoj namjeravam biti spontana i prirodna jer je to jedini način da doprem do publike.

 

MANAGER: Što bi poručila našim čitateljima, koji možda imaju slične ideje, ali nikako da se odvaže na taj veliki poduzetnički korak i rekli bi rizik?

 Prije svega bih im naglasila kako pokušaj ostvarivanja svojih snova nije rizik. U današnjem vremenu kada imamo izrazito dinamičan život i previše informacija sigurno je novo – riskantno. Najgore što se može dogoditi je da steknete ogromno iskustvo i znanja koja inače ne bi imali prilike usvojiti. Ipak, ako i ne uspijete iz prve, već tada ćete biti spremniji i sposobni za sljedeći pothvat. Život je igra i samo onaj tko se usudi živjeti izvanredno to i ostvari.

 

MANAGER: I za kraj, opiši nam Bouvier Cosmetics u jednoj riječi.

Jedinstvenost!

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments