Internet of things (IoT) u posljednje je vrijeme tema sve većeg broja razgovora, a u prilog tome govori zapanjujuća činjenica da će 2020. godine na internet biti povezano nekoliko desetaka milijardi uređaja! Utjecaj IoT-a na potrošače i industrije, ali i na cjelokupni gospodarski i društveni razvoj je neminovan, pa se tako hrvatska tvrtka IoT Net Adria odlučila na pokretanje prve nacionalne mreže IoT-a u Hrvatskoj predstavivši ekskluzivnu suradnju sa Sigfoxom, globalnim servisom za povezivanje stvari.

Što je Sigfox?

Tvrtka Sigfox izgradila je globalnu mrežu koja omogućuje spajanje više milijardi uređaja na internet koristeći niskoenergetsku širokopojasnu bežičnu tehnologiju koja smanjuje troškove i količinu energije potrebnu za sigurno povezivanje uređaja u cloudu, koji predstavlja jedinstveni pristup komunikaciji. Sigfox posebno povezuje uređaje čija je svrha komunikacija porukama vrlo male propusnosti, a koji čine većinu slučajeva primjene IoT-a te obuhvaćaju praćenje imovine, prediktivno održavanje sustava, odnosno održavanje po stanju te sigurnost i komunalne usluge. S rastom broja uređaja povezanih u mrežu, Sigfox sve lakše tvrtkama omogućava razvijanje vlastitih poslovnih modela nudeći veći broj digitalnih usluga.

Zašto Sigfox?

Potpisivanje suradnje između IoT Net Adria i Sigfoxa za Hrvatsku predstavlja jedinstven potencijal i stvara dobre temelje za izgradnju prve hrvatske IoT mreže, ali i za pozicioniranje Hrvatske kao regionalnog IoT lidera što je misao vodilja i samih osnivača tvrtke IoT Net Adria.

„Internet stvari predstavlja sljedeću fazu razvoja tehnologije. IoT Net Adria predstavlja jedinstvenu poslovnu mogućnost, osobito za inovativne timove koji žele nuditi svoje proizvode i rješenja na globalnoj razini. Želimo Hrvatsku pretvoriti u regionalnog lidera brzog usvajanja IoT-a i stvaranja novih aplikacija i uređaja.“ – istaknuo je Bruno Crnički, suosnivač i izvršni direktor tvrtke IoT Net Adria.

„Uzbuđeni smo zbog prilike za pokretanje prve nacionalne IoT mreže u Hrvatskoj i postavljanje temelja za masovno uvođenje IoT-a u Hrvatskoj, a potom i regiji. Dosad smo stekli vrlo dobra iskustva na našem tržištu za IoT i potaknuli značajan entuzijazam za Sigfoxovu tehnologiju. Naša je vizija postati važan dio IoT-a i tehnologija budućnosti za bolje, brže i kvalitetnije povezivanje uređaja i olakšavanje naših života.“ – dodao je Silvio Galić, suosnivač i financijski direktor tvrtke IoT Net Adria.

Share this article

Nika Crnek studentica je četvrte godine Poslovne ekonomije na EFZG-u i novinarka Managera. Velika je ljubiteljica životinja, a najdraži su joj psi. Voljela bi otvoriti prihvatilište za nezbrinute životinje i svaki slobodan trenutak provoditi s njima. U slobodno vrijeme uči ruski, uživa u kineskoj hrani, a velika joj je želja živjeti u Amsterdamu.

Facebook Comments