Govoreći o nedostatku radne snage, kao i o uvođenju brojnih inovacija najbolje primjere nalazimo u građevinskoj industriji. Potreba za kućama, stanovima ili poslovnim prostorima nikad neće potpuno nestati, a prema informacijama kako za najskuplje stanove u glavnom hrvatskom gradu postoje liste čekanja s više od četiristo zainteresiranih kupaca sve se više cijeni i kvaliteta koju je moguće postići upravo tehnološkim inovacijama na ovome području.

Građevinske tvrtke u nedostatku radnika

Primjer ulaganja u tehnologiju, a posljedično tomu i u radnike imamo iz građevinske tvrtke Strabag, iz koje se godišnje ulažu milijunski iznosi za školovanje radnika na segmentu tehnološkog napretka. Velik problem s popunjavanjem radnih mjesta rješavaju traženjem radnika na novim tržištima, kao što su Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija ili Kosovo. Prestanak regulacije kvota i zbog toga limitiranje uvoza strane radne snage donekle im je olakšalo popunjavanje potrebnih radnih mjesta.

Kako stvari stoje s druge strane oceana

Unazad nekoliko mjeseci iz Amerike dolaze vijesti kako se i tamo bore s manjkom radne snage, no suprotno od europskih zemalja, Amerika je, osim za medicinskim osobljem, u potrazi i za trgovcima i ugostiteljima, dok visokoobrazovanih i nezaposlenih imaju napretek. Dok mnogi smatraju kako je primjerice uvođenje tableta pri naručivanju hrane u nekim lancima brze hrane (koje se ujedno proširilo i na naše tržište) uzrokovao otpuštanja radnika zapravo se dogodilo upravo suprotno – nedostatak radne snage uzrokovao je potrebu za alternativnim rješenjima, koja će, barem donekle, nadoknaditi nedostatak radnika. Ovo je ujedno i dobra prilika za zaposlenike, budući da im u ovakvim situacijama raste pregovaračka moć.

A kako je u Lijepoj našoj?

Bez obzira na struku sve se više djevojaka okreće kozmetičkoj industriji jer u tome vide budućnost. Što zaista i drži vodu. Sigurni smo da nećemo u skorijoj budućnosti moći odlaziti na manikuru ili frizuru koju će raditi roboti. S druge strane, mnogi tvrde kako budućnost uslužnih djelatnosti poput restorana leži u razvoju aplikacija. Industrije u kojima se to najviše ogleda su prijevoz i putovanja, dostava namirnica, dostava gotove hrane iz restorana, zdravstvene i profesionalne usluge (čišćenje, kućanski popravci i slično), eCommerce (prodaja i kupnja svega preko interneta, primjerice na Amazonu) te logistika. Nemoguće je danas proći gradom i ne vidjeti barem jednog biciklista s košarom za dostavu hrane, a s druge strane surfati po internetu i ne vidjeti barem jedan oglas u kojemu se traže upravo takvi dostavljači hrane, a u Hrvatskoj je, na tome području, potražnja još uvijek veća od ponude. Dok će mnogi tvrditi kako je upravo razvoj aplikacija za dostavu hrane smanjio fluktuaciju ljudi u restoranima, s druge je strane otvorio radna mjesta koja do sada, na ovaj inovativniji način, nisu postojala.

Bez obzira na masovnu digitalizaciju i tehnološki napredak na svim poljima, ne smijemo zaboraviti da neke djelatnosti, primarno one uslužne, nikada neće izumrijeti. Iako mnogi ističu kako je u današnje vrijeme potrebno pratiti trendove i kako je budućnost zasigurno u razvoju tehnologije ili programiranju, oni koji su manje zagrijani za te sfere, uz malo promišljanja, kreativnosti i, naravno, dobre volje, nikada neće biti nezaposleni.