Nedavno predstavljeni Etno park Zagreb otvorio je svoja vrata i po prvi put nam dao uvid u  jedinstveni spoj povijesti i sadašnjosti, umjetnosti, turističke i gastro – zabavne ponude. Impresivno zdanje od sada je otvoreno za sve posjetitelje, a nova ponuda sadržaja jedinstvena je u Hrvatskoj. Čarobni spoj svjetlosnih efekata, najmodernijih gastro delicija i organizacije na svjetskoj razini novitet su koji privlači.

Novo mjesto za bijeg od gradske vreve niknulo je u blizini Zagreba, točnije na 40 tisuća četvornih metara, u mjestu Mala Mlaka, udaljenom svega 11 kilometara od centra grada. Etno park je u blizini i nove zračne luke, pa bi  ovog  ljeta,  u  suradnji  s  turističkim agencijama, mogao postati nova “stanica” za turiste prilikom posjeta Zagrebu.

Već na samom ulasku u park nalazi se turopoljski čardak nazvan “Zbirka  sjećanja”,  star  105  godina. Čardak je izvorno  bio  smješten  u  srcu  hrvatskog  Turopolja  – selu Mraclin, no u složenoj akciji kustosa, povjesničara i vještini građevinara preseljen je u Etno park, gdje je u potpunosti obnovljen i vraćen u prvobitno stanje. Čardak je prepun  unikatnog  namještaja iz različitih povijesnih stilova. “Alt Deutsch” spavaća soba  pripada razdoblju renesanse, izrađena je 1800 godine. Secesijska blagovaona zagrebačke je izrade iz 1920.godine, dok ormar/biblioteka pripada neobaroku, a izrađen je davne 1860. godine. Čardak je prepun detalja kroz koje nam odaje bogatu i inspirativnu povijest prožetu kroz unutarnji prostor.

Tik do njega je ljetnikovac koji čeka svoje prve goste. U večernjim satima moći ćete uživati u pogledu na Zagreb i Medvednicu, a šetnjom kroz park doći ćete do voćnjaka u kojem je 800 nasada raznolikog voća.

U čarobnom svijetu povijesti i prirode svoje mjesto pronašla je moderna staklena instalacija koja Etno parku daje duh sadašnjosti i jednu potpuno novu dimenziju. Upravo ovo mjesto zasigurno će svojom ponudom za razne gastro susrete, domjenke ili pak vjenčanja iz bajke postati nezaobilazno mjesto susreta povijesti i sadašnjosti.

Investitori parka su sestre Nikolina i Barbara Fiolić, koje ističu da će posjetitelji moći uživati i pobjeći u neka prošla vremena i bogatu povijest hrvatskih krajeva.

Share this article

Patricia Bingula bivša je studentica Pravnog fakulteta, a od ove godine brucošica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i novopečeni član Managerova tima. U slobodno vrijeme trenira odugovlačenje s učenjem, a ponekad i odbojku. Radi kao konobarica u kafiću blizu faksa i u zagrebačkom noćnom klubu. Glazbu smatra bitnim dijelom svog života pa ćete je u većini susreta vidjeti kako kasni negdje, ali nikada bez slušalica. Osim toga, voli sve što vole mladi.

Facebook Comments