Od 06. 12. 2016. Hrvatska je postala prva zemlja u kojoj možete besplatno čitati, odnosno prva Zona Besplatnog Čitanja. Potrebno je samo preuzeti aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita), koja vam nudi preko 100.000 domaćih i stranih naslova, te bezbrižno uživati u prvoj otvorenoj digitalnoj knjižnici.

Za preuzimanje aplikacije nisu potrebni dodatni kodovi ni članska iskaznica, a mogu je preuzeti svi koji se nalaze unutar granica Hrvatske, kako domaći, tako i turisti. Na ovaj su način svi Hrvati i oni unutar granica Hrvatske u ovo vrijeme darivanja od organizatora ovoga projekta dobili najbolji poklon-stotine stranica besplatnog literarnog sadržaja po izboru

Projekt FREZ (Free Reading Zones) započeo je početkom rujna kada je Cafe Velvet (Dežmanova 9, Zagreb) postao prva zona besplatnog čitanja u Hrvatskoj. Uspješnim ostvarenjem ovog pilot-projekta, na korištenje se otvorila digitalna knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskom literaturom svima unutar granica države.

Prednosti  ove aplikacije su mnogostruki, a primjena višenamjenska, pa tako kolekcija u aplikaciji, koja neprestano raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima i paletu žanrova, od pop-fictiona i ozbiljne književnosti, kuharica, poezije, putopisa, umjetnosti,  do znanosti, tehnologije i ekonomije.

Mirjana Rončević, voditeljica projekta, izjavila je kako je ovo potpuna demokratizacija pisane riječi, te ističe kako je ovo važna stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati.

“Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli. Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke.“ –izjavila je Mirna Rončević, voditeljica projekta.

Na ovaj način Hrvatska svijetu pokušava stvoriti reputaciju države okrenute obrazovanju i  razvoju kulture mladih, uz reputaciju iznimno popularne turističke destinacije u zimskoj sezoni.

Share this article

Patricia Bingula bivša je studentica Pravnog fakulteta, a od ove godine brucošica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i novopečeni član Managerova tima. U slobodno vrijeme trenira odugovlačenje s učenjem, a ponekad i odbojku. Radi kao konobarica u kafiću blizu faksa i u zagrebačkom noćnom klubu. Glazbu smatra bitnim dijelom svog života pa ćete je u većini susreta vidjeti kako kasni negdje, ali nikada bez slušalica. Osim toga, voli sve što vole mladi.

Facebook Comments