Jeste li čuli za onaj hit mjuzikl koji je u nedjelju 8. siječnja na 74. dodjeli nagrada „Zlatni Globus“ pomeo konkurenciju i osvojio svih sedam nagrada za koje je bio nominiran, što do sada nikome nije uspjelo? Vjerujemo da jeste. Vijest je odjeknula u gotovo svim medijima i na društvenim mrežama. Čak i ako ste ga otišli u kino pogledati samo zato što u njemu glavnu ulogu ima Ryan (ili Emma) sigurni smo da niste ostali ravnodušni prema samom filmu nakon izlaska iz dvorane. Kako je nakon toliko godina oboren hvalevrijedan rekord na jednoj od najprestižnijih dodjela filmskih nagrada? Dotaknuli smo se fenomena ovog filma zvučnog imena. S odličnom glumačkom postavom, a sada i još boljom reputacijom.

„Oscar“ kao točka na i?

Već uhodan glumački par, Emma Stone i Ryan Gosling po treći su se put našli kao partneri u filmu, ovaj put u mjuziklu La La Land. Riječ je to o filmskom uratku redatelja Damiena Chazellea, poznatog po hvaljenom filmu Whiplash. Radnja prati život mladog jazz glazbenika Sebastiana koji se zaljubljuje u Miju, glumicu u usponu.  Nakon čega slijedi ljubavna romansa s pomalo neočekivanim raspletom. Osim njih dvoje, u filmu se pojavljuje i fantastični J. K. Simmons, ali i John Legend, na oduševljenje mnogih. Radnja filma smještena je u Los Angelesu s naglaskom na atmosferu ‘zlatne ere Hollywooda’, u razdoblju kroz četiri godišnja doba, a na samom kraju i pet godina nakon upoznavanja glavnih glumaca.

Osvojene nagrade

Mali podsjetnik na to koje su kategorije osvojenih nagrada u pitanju. Najbolji film u kategoriji mjuzikla, Najbolji redatelj i scenarij (Damien Chazelle), Najbolja filmska glazba (Justin Hurwitz), Najbolja pjesma (City of Stars kompozitora Justina Hurwitza), Najbolji glumac (Ryan Gosling) i glumica (Emma Stone) u kategoriji mjuzikla. Film je po svemu sudeći zasjenio ostale i opčinio kritičare, ali ne samo ove prestižne dodjele nagrada. Prije toga nagrađen je na 22. dodjeli Critics Choice Awardsa. Bio je i jedan od dvadeset filmova uvrštenih u konkurenciju za “Zlatnoga lava” na 73. Međunarodnom venecijanskom filmskom festivalu. Dobio je 11 nominacija na BAFTA-i, a među glavnim je favoritima i nominacija za „Oscara“.

Zašto baš La La Land?

Redatelj Damien Chazelle u ovom filmu pristupio je zlatnom dobu Hollywooda svjestan činjenice da dobar posao može odraditi jedino ako radnju smjesti u današnjicu u kojoj živi i koju jako dobro razumije. U prvoj sceni na humorističan i melodičan način opisuje nešto s čime se svakodnevno susrećemo. Jutarnja gužva, u ovom slučaju bezbolna uz izvedbu pjesme Another day of sun.

Radnja dalje prati priču o djevojci i dečku koji su smješteni u ‘krivo vrijeme’. S njim se bore i slijede svoje snove, iako im to svakim danom djeluje sve teže. Nalijeću jedno na drugo sve do trenutka kada se odluče malo bolje upoznati, a gledatelje povesti na ples kroz glazbeno-filmsku povijest grada zvijezda. Međutim, to nije klasična ljubavna priča. S njihovog odnosa fokus prelazi na njihove talente, koji su veliki i snažni. Nedovoljno iskorišteni i ponekad praćeni nesretnim okolnostima.

Kada bi se pak moralo izdvojiti nešto o ovome filmu što najbolje funkcionira, to bi bila savršena glazbena usklađenost fantastičnog jazza, pjesmica sa simpatičnim tekstom, ali i onih koje ciljano ostavljaju dojam pripadnosti nekom drugom dobu. Svako pjevanje ima neki svoj razlog, uvedeno je postepeno i neprimjetno. Zabavlja gledatelje, motivira ih, a na kraju i rastuži.

Glumci između kojih vlada zadivljujuća kemija

Nakon Crazy, Stupid, Love i Gangster Squad Stone i Gosling ponovno su se našli u ulozi partnera te potvrdili gotovo sve dijelove definicije ‘savršene kemije na setu’. U maniri legendarnog dvojca Astaire/Rogers uplesali su u ljubavnu priču koja pršti nevjerojatnom romantikom, kakva se ne viđa svaki dan, što je potvrdio i sam redatelj. Glumci su u nizu svojih talenata pokazali i još jedan – pjevanje. Jedna od ljepših scena je i izvedba melankolične pjesme Audition koja progovara o sanjarenju i slomljenom srcu, u kojoj je briljirala Emma Stone.

Zanimljiva činjenica kaže da je slavna glumica Emma Watson odustala od uloge Mije zbog drugog projekta, filma Beauty and the Beast, a Ryan Gosling od uloge njezinog partnera, zvijeri odnosno princa Adama zbog La La Landa. Igra sudbine ili vrhunska procjena? Nakon ovakvog uspjeha jednog, a vjerujemo i drugog filma, nije ni bitno. Nemojte stati na traileru, odgodite svoje obaveze na kratko i pogledajte film uz koji ćete sasvim sigurno htjeti zaplesati i zapjevati!

Share this article

Mia Musulin glavna je urednica Managera, studentica treće godine Novinarstva koja za sebe često kaže da je kreativna samo na riječima. Piše za još jedan studentski list, voli i čitati, a najdraža joj je francuska književnost. Opuštaju je cjelodnevno gledanje serija, a ponekad i glupih filmova. Voli biti domaćin i raditi dobre kućne partyje. Najdraža životinja joj je zmija, možete probati pogoditi zašto?

Facebook Comments