Ako ste iz Hrvatske i još k tome filmoljubac, gotovo je nemoguće da kroz proteklih nekoliko tjedana niste barem jednom čuli za film „Gnothi Seauton – Upoznaj samog sebe“. Film opisuje život i put prema uspjehu najpoznatije hrvatske sportske obitelji-Kostelića.
Naime, radi se o dokumentarnom filmu, autora Brune Kovačevića koji je televizijsku premijeru doživio 01.01.2017. i već pokupio titulu drugog najgledanijeg filma od svih stranih i hrvatskih dokumentarnih filmova prikazanih na HTV-u od 2010. godine. Producent filma je Krešimir Renzo Prosoli, koproducent filma je HRT, režiser je Ranko Varlaj, a montažer Robert Petrinec.

Na dan prvog prikazivanja na HRT-u zabilježio je prosječnu gledanost od čak 450.000 gledatelja te je ujedno i najgledaniji sportski dokumentarni film prikazan u hrvatskim kinima ikada i jedan od najgledanijih domaćih i stranih dokumentarnih filmova gledanih u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina.
Osim što je osvojio mnogobrojne domaće nagrade, kao što je priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za poseban doprinos promicanju sporta kroz sportske dokumentarne filmove i nagrade Sportskih novosti za promociju hrvatskog sporta, film je pokupio i simpatije strane publike. „Gnothi Seauton“ je 2016. godine bio nominiran za prestižne Academy Awards u kategoriji dokumentarnog filma, osvojio je nagradu za najbolji film u svojoj kategoriji na Worldfest festivalu u Houstonu, te je bio prikazivan je u na The Raindance filmskom festivalu u Londonu i filmskom festivalu u Milanu.
Uz razne nagrade i priznanja publike, impresivan je i sam proces nastajanja filma za koji je Bruno Kovačević materijale počeo skupljati još pri samom početku uspona obitelji Kostelić na tron hrvatskog sporta, prije 23 godine.

Prvi kadrovi filma snimljeni su kada je Janica imala samo 8 godina, a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju na kojima je Ivica četvrti put osvojio olimpijsko srebro.
„Svatko od nas ima svoju, posebnu priču. Svatko od nas ima svoje uspone i padove u životu. No, svatko od nas nema nekog tko bi tu priču snimio. Našu priču snimio je Bruno Kovačević i pretočio je u film Gnothi Seauton, i hvala mu na tome. Bilo je lijepo prisjetiti se kako je izgledalo naših više od 20 godina na snijegu…“, objavila je Janica na svojem blogu nakon kino premijere filma u travnju 2015. godine.

Share this article

Lucija Markić ima 22 godine i studentica je treće i četvrte godine Poslovne ekonomije EFZG-a. Nema previše slobodnog vremena, ali kad bi ga imala provodila bi ga gledajući filmove. Iskreno uživa pisati članke za Manager, a kad ne volontira radi na garderobi jednog poznatog zagrebačkog noćnog kluba i sretno je zaljubljena.

Facebook Comments