Riječka akademska slikarica Diana Sokolić od prozirnog je materijala kreirala idealan spoj funkcionalnosti i estetike, dizajnirajući tako svjetleći štap za hodanje. Riječ je o graviranom pleksiglasu koji, kada je prislonjen na tlo, počinje svijetliti, ali zasigurno i mamiti poglede.

Za našu poznatu akademsku slikaricu ovo svakako nije prvi susret s pleksiglasom, pa su tako mnogi od vas vjerojatno čuli za Joy ogrlice te Fred manžete. Ova je dizajnerica pokrenula i vlastitu liniju torbi od pleksiglasa, a osnovna ideja izrade svjetlećeg štapa za hodanje bila je pružiti osobama treće dobi suvremeno, lagano i inspirativno pomagalo. Pri realizaciji ove inovativne ideje bila joj je višestruko potrebna pomoć stručnjaka, dok je najveći problem bio staviti LED lampicu, bateriju i prekidač u dno gumenog postolja štapa. Iako izgled i estetika štapa pobuđuju zanimanje mnogih, sama kreatorica ističe kako je funkcionalnost ipak primarna funkcija. “Budući da štap svijetli kada dodirne tlo, osoba koja ga koristi postaje vidljivija u polumraku ili mraku. Nisam pokušavala mijenjati osnovni oblik – on je s razlogom takav kakav jest, funkcija mora biti na prvom mjestu.“ – poručuje Sokolić. Ipak, neke razlike među štapovima postoje, pa su tako dostupni muški i ženski štap. Dok onaj muški krasi savijena ručka, na vrhu ženskog nalazi se kugla, a imaju i svoja imena. Štapovi su prigodno nazvani Marlene i Maurice, po glumcima Marlene Dietrich i Mauriceu Chevalieru, umjetnicima koji su i u svojim ulogama i privatno nosili štapove s elegancijom i stilom. Popularnost ovog proizvoda proširila se i izvan granica Hrvatske osvojivši brončanu nagradu na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za dizajn – A’Design Award u Italiji. Diani Sokolić ovo nije prva takva nagrada, a sigurni smo da nije niti posljednja te joj želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

Share this article

Nika Crnek studentica je četvrte godine Poslovne ekonomije na EFZG-u i novinarka Managera. Velika je ljubiteljica životinja, a najdraži su joj psi. Voljela bi otvoriti prihvatilište za nezbrinute životinje i svaki slobodan trenutak provoditi s njima. U slobodno vrijeme uči ruski, uživa u kineskoj hrani, a velika joj je želja živjeti u Amsterdamu.

Facebook Comments