Uskoro otvaranje?

Mnogi s nestrpljenjem iščekuju dan kad će se frizerski saloni ponovno otvoriti, no i dalje je velika nepoznanica kako će šišanje nakon karantene izgledati. I Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da je jasno da frizeri ne mogu upotrijebiti mjere socijalnog distanciranja, no mogu koristiti zaštitnu opremu, kao i dezinficirati pribor i opremu s kojim rade.

No, iako se još uvijek ne zna datum njihovog otvaranja, neki su saloni već krenuli s pripremama.

Većina njih je razmišljala unaprijed kako bi bili spremni odmah po ukidanju mjera, jer potražnja će zasigurno biti velika. Frizerski i kozmetički saloni počeli su s naručivanjem zaštitnih pregrada po svim standardima zaštite. Saloni su se usuglasili kako bi za ovu situaciju bilo najpovoljnije imati dva ili više radnih mjesta s udaljenosti od 2 metra i zaštitne pregrade između. Klijente će dočekati jednokratni ručnici koji će se nakon upotrebe baciti u smeće. Dočekat će ih i jednokratni ogrtači, zaštitne rukavice. Na ulazu u salon svakom klijentu će se mjeriti temperatura beskontaktnim toplomjerom. Narudžbe će se primati isključivo preko telefona ili interneta. Četke su sve spremljene u kutiju, dezinficirane, a frizerke će imati zaštitne vizire koji imaju punu zaštitu i od neprobojnog su materijala.

Ministar Božinović je naglasio da se sve razmatra te kad krene popuštanje mjera, neće biti ukinute sve niti odjednom, već će se pozorno pratiti dolazi li do povećanja broja oboljelih i korigirati u skladu s tim. Kafići i frizerski saloni mogli bi proraditi već nakon prvosvibanjskog vikenda, no uz poštivanje dosadašnjih mjera sprječavanja širenja koronavirusa. Normalizacija barem dijela života, sputanog restrikcijama zbog pandemije koronavirusa, trebala bi se dogoditi nakon prvosvibanjskog vikenda. Tada će se, najvjerojatnije, otvoriti trgovine s odjećom, frizerski saloni i kafići, ali neće raditi na uobičajen način.

Pojačan rad na crno

Od kada su saloni službeno zatvoreni pojačao se rad na crno. Klijenti šalju upite djelatnicima frizerskih i kozmetičkih salona o mogućnosti njihovog dolaska na kućnu adresu. Neki nude platiti i duplo više za šišanje, manikuru i ostale tretmane koje očito smatraju neophodnima čak i u vrijeme karantene. Vlasnici salona na svojim društvenim mrežama objavljivali su takve poruke kako bi osvijestiti sve klijente da takvo što ne dolazi u obzir radi sveopće sigurnosti. Rad na crno je u samo 24 sata od zatvaranja salona toliko uzeo maha, da su djelatnike frizerskih i kozmetičkih salona klijenti ne samo nagovarali da im dođu u ‘radni posjet’ kući, već im i poručili da bi na taj način trebali sebi i svojim obiteljima osigurati barem nekakav izvor prihoda.