Zamislite danas svoj omiljeni film u jednoj jedinoj slici, ali tako da na prvi pogled kaže sve što treba. Zatim razmislite je li vaša slika iz mašte jasna asocijacija na taj film. Zatim razmišljajte o zaradi i gledanosti koju bi ta slika privukla. Čestitamo – napravili ste filmski plakat!

Još uvijek prestižni medij izražavanja

Premda je riječ o jednom od najstarijih medija grafičkog oblikovanja, a time i masovne komunikacije, plakat odolijeva zubu vremena, zadržavši svoju famu prestižnog medija izražavanja. Filmski plakat ne može doprinijeti samome filmu i radnji, ali izvrsna ilustracija svakako potiče održavanje originalne atmosfere filma.

Plakati se koriste od samih početaka sedme umjetnosti, ali se oni nažalost danas izrađuju u raznim programima, stoga rijetki od njih predstavljaju čistu umjetnost. Ipak, neki od filmskih plakata vječni su, baš poput klasika koje predstavljaju.

Najpoznatiji filmski plakati i njihovi autori

Autor filmskog plakata nijemog klasika Metropolis (1927.), Heinz Schulz-Neudamm, vjerojatno ne očekujući toliko uspjeh, napravio je iznimno vrijedan rad, a do danas su preživjela samo četiri primjerka originalnog plakata tog filma. Na kolekcionarskoj aukciji 2005. godine jedan od njih postigao je rekordnu cijenu od 690 tisuća dolara, a krajem 2012. godine ponovno se našao na dražbi u sklopu kolekcije devet raritetnih plakata drugih filmova, koji su zajedno prodani za ukupno 1,2 milijuna dolara.

Autor Boris Vallejo poznat je svim ljubiteljima fantastike s obzirom na to da je oslikao naslovnice brojnih žanrovskih knjiga, uključujući i one o Conanu Barbarinu. U svojoj karijeri potpisao je i mnoge filmske plakate, a najpoznatiji je onaj za kultnu Barbarellu (1968.) na kojemu je savršeno ovjekovječio Jane Fondu kao „kraljicu galaksije“.

Prvi plakat za Ratove zvijezda (1977.) izradio je Tom Jung, veteran zanata koji je ilustrirao plakate za epske klasike kao što je Dr. Živago, ali i filmove poput Plana 9 iz svemira.

Plakat za Aliena (1979.) autora Billa Golda jedan je od najprepoznatljivijih u filmskoj povijesti, zahvaljujući savršenoj kompoziciji, zloslutnom jajetu i slavnom sloganu: “U svemiru nitko ne čuje vaš vrisak”. Publici onoga vremena nije otkrivao gotovo ništa o filmu, ali je slao jasnu poruku da ih u kinu čeka nešto od čega će imati noćne more.

Drew Struzan vjerojatno je najomiljeniji suvremeni ilustrator filmskih plakata, a njegov rad dokumentira modernu povijest Hollywooda. Izradio je plakate za Ramba, E.T.-ja, Policijsku akademiju, trilogiju Povratak u budućnost, filmove o Indiani Jonesu, Gooniese, reizdanja Ratova zvijezda, Hellboya, serijal o Harryju Potteru. Posebno je zanimljiv njegov rad za Carpenterov kultni SF horor Stvor (1982.), koji na jednostavan i efektivan način dočarava užase izvanzemaljskog terora, a njegova posebnost je u tome što ne prikazuje lica glumaca.

Vjerojatno najpoznatiji filmski plakat devedesetih, onaj za film Jurski park (1993.), zanimljiv je po tome što je ikonički logotip s plakata baziran na dizajnu naslovnice prvog izdanja istoimenog romana Michaela Crichtona, objavljenog tri godine prije samoga filma.

Treba spomenuti i Saul Bassa, legendarnog američkog grafičkog dizajnera kojem je u svijetu filma nešto manje spominjana niša stvaralaštva, no u dizajnerskoj struci često obožavana i hvaljena njegova je kolekcija ikoničkih filmskih plakata koje je dizajnirao kroz četrdesetak godina koliko je djelovao u industriji. Jedan od njegovih posljednjih radova bio je za Spielbergovu Schindlerovu listu (1993.), ali taj poster nikada nije otišao u distribuciju.

 

Share this article

Mia Musulin glavna je urednica Managera, studentica treće godine Novinarstva koja za sebe često kaže da je kreativna samo na riječima. Piše za još jedan studentski list, voli i čitati, a najdraža joj je francuska književnost. Opuštaju je cjelodnevno gledanje serija, a ponekad i glupih filmova. Voli biti domaćin i raditi dobre kućne partyje. Najdraža životinja joj je zmija, možete probati pogoditi zašto?

Facebook Comments