Dan je 23. travnja, godina je 1915., a mjesto je Las Cruces u Novom Meksiku u SAD-u. Prikazuje se film Bags of Gold i oko 40-ak automobila smješteno je u gledalištu. Tako započinje prvo drive-in kino na svijetu koje je svoj vrhunac doživio od kasnih 40-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća. Ubrzamo li do 21. stoljeća možemo primjetiti da drive-in kina postaju rijetkost, no još uvijek se održavaju, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Drive-in kino u Zagrebu svake godine, od 2013. organizira Hrvatska studentska asocijacija te se kroz dva vikedna održava na poligonu Kockica na Cvjetnom naselju. Cilj projekta je povećavanje kulturne ponude Grada Zagreba, ali i nov način zabave te posjetitelji iz udobnosti svojih automobila ili fotelja na nasipu mogu pratiti projekcije i uživati u filmu uz raznoliku ponudu hrane i pića. Osim filmova, HSA prije projekcije organizira kviz filmske tematike koji dolazi s nagradama te je cijelo iskustvo odličan način zabave.

Ove godine DriveIN se vraća 23., 24., 30. i 31. svibnja na starom mjestu  i filmovi za prvi vikend objavljeni su pa ćete u subotu 23. svibnja moći pokazati filmske snage u kvizu te pogledati jedan od najpoznatijih mjuzikla, Briljantin, a dan poslije uživati u hrvatskom klasiku – Tko pjeva zlo ne misli. Sljedeći dan rezerviran je za povratak u djetinjstvo sa Damom i Skitnicom te oskarom nagrađivanim filmom – Zelena knjiga: Vodič za život

„Drago mi je da od 2013. kada je Hrvatska studentska asocijacija organizirala prvo DriveIn kino publika prepoznaje naš rad i svaki put dolazi i odlazi s Kockice s velikim osmjehom na licu. Ove godine zbog situacije smo u malo drugačijem izdanju, ali i dalje smo besplatni te smo pripremili pregršt zabave“ rekla je ovogodišnja voditeljica projekta Ivana Bradić te dodala kako sve detaljne informacije možete pratiti na njihovom Facebook (https://web.facebook.com/driveINkinoZagreb/) i Instagram (https://www.instagram.com/driveinkinozagreb/?hl=hr) profilu. Doživite nezaboravno iskustvo gledanja filmova iz udobnosti vašeg limenog ljubimca i pridružite nam se na osmom DriveInKinu Zagreb!

Zabava je zagarantirana, upad je besplatan, a rezervacija nema. Stoga, ako ako želite dašak američke kulture iz 50-ih i napokon pogledati film izvan samoizolacije preporučamo da ovaj vikend provedete u društvu Dannyja Zukoa i Sandy ili pak Ane i Fulira. Povedite svog brata, sestru, dečka, curu, prijatelje ili djecu i pravac na Kockicu!