Američki ekonomisti William Nordhaus i Paul Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za svoj rad na dugoročnom održivom rastu globalnog gospodarstva, objavila je u ponedjeljak 8. listopada Švedska kraljevska akademija znanosti.

William Nordhaus stvorio je model koji pomaže u razumijevanju interakcije između ekonomije i klimatskih promjena, a Akademija je objavila da njegova istraživanja pokazuju kako ekonomske aktivnosti utječu na temeljnu kemiju i fiziku te rezultiraju klimatskim promjenama. Istraživanja tehnološkog napretka Paula Romera ukazuju na to kako akumulacija ideja stvara dugoročni ekonomski rast.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju uključuje novčani iznos od devet milijuna švedskih kruna (860 tisuća eura), isto kao i nagrade za medicinu, fiziku, kemiju i mir.

Paul Romer i William Nordhaus

Nobelova nagrada za ekonomiju, punog naziva Nagrada Švedske banke za ekonomske znanosti u sjećanje na Alfreda Nobela (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), jedna je od šest Nobelovih nagrada, a dodjeljuje se za iznimna postignuća i otkrića na području ekonomije. To je najviša i najprestižnija nagrada za dostignuća u ekonomskim znanostima i jedina koju Alfred Nobel nije utemeljio prilikom osnivanja svoje zaklade. Ustanovila ju je Švedska narodna banka 1968. godine na 300. obljetnicu svoga postojanja.

 

 

Share this article

Facebook Comments