Zbog slabljenja potražnje i jačanja konkurencije, dobit tehnološkog korejskog diva Samsunga srušila se za vrtoglavih 30 posto, prvi puta u dvije godine.

Prema procjenama objavljenim u utorak, Samsung iznosi da njegova operativna dobit u proteklom kvartalu iznosi 9,7 milijardi dolara, što je 29 posto manje nego godinu dana prije. Posljednjih godina prihodi i dobit te tvrtke snažno su rasli zahvaljujući visokoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje. Slaba prodaja čipova vodećim kineskim ‘cloud‘ kompanijama izazvala je rast Samsungovih zaliha do razina koje dovode do pada cijena.

Izvor: SmartphoneHrvatska

 

Slabljenje potražnje, posebice u Kini, djelovalo je na cijeli tehnološki sektor. Tako je i Apple upozorio da će mu prihodi biti manji nego što se očekivalo zbog neočekivano slabije prodaje iPhone-a u Kini. Prema procjenama analitičara, očekuje se da će Samsung u cijeloj 2019. godini ostvariti manju dobit nego prošle godine. Detaljne kvartalne poslovne rezultate najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i čipova objavit će krajem ovoga mjeseca.