Platforma TikTok, u vlasništvu ByteDancea kineskog podrijetla, od početka djelovanja bila je na meti brojnih kritika zbog nacionalne sigurnosti te je u proteklih par mjeseci optužena za prikazivanje samo fizički atraktivnih te imućnijih korisnika.

Nedavno su u javnost procurile informacije o brojnim ” pravilima ” Tik Toka o tome kako su poduzete mnoge mjere kako bi se smanjilo prikazivanje ” nepoželjnih” odnosno fizički neatraktivnih i socijalno ugroženih korisnika. Pod pojmom nepoželjnih korisnika smatraju se osobe koje imaju ” nenormalan ” oblik tijela, osobe s prekomjerenom tjelesnom težinom ili osobe koje su premršave. Također pod te korisnike smatraju se osobe sa izraženim ožiljcima lica, starije osobe s ” previše ” bora ili korisnici s poremećajem rasta. Navedena obilježja automatski mogu blokirati sadržaj na ” For You” dijelu aplikacije. U Tik Tokovom dokumentu o blokiranju takvog sadržaja je izjava kako sadržaj napravljen od strane osoba s tim obilježjima jednostavno nije vrijedno prikazivanja novim korisnicima.

Uz ” nepoželjna ” fizička obilježja u dokumentu stoji kako sadržaj snimljen u ruralnim područjima gradova, u kućama i stanovima koji su vidno stariji te imaju moguće pukotine na zidovima i stariji namještaj također nisu poželjni u algoritmu Tik Toka.

TikTok se na ove kritike obratio s izjavom kako se tim pravilima više ne koriste ili se nikad nisu niti koristili te ako jesu onda je to bilo samo kako bi smanjili zlostavljanje preko interneta.