Pozdrav dragi čitatelji! Iako je faks već počeo, ja još uvijek lovim konce i prebacujem se na studentski život u Zagrebu. Teška srca se rastajem s morem i ljetom, ali tješi me činjenica kako počinje sezona mnoštva odličnih događanja koja samo čekaju svoje mjesto u rasporedu novih #daybyday kolumna. Nadam se da ste spremni 😉

 

9. listopada

The killer in me is the killer in you my love- ZKM

Kao odlična najava ovogodišnjeg KLIKER Festivala koji će od 24. do 30. listopada, u malo udaljenijem Varaždinu slaviti ples, pokrete i općenito suvremene umjetnosti mladima, u ZKM stiže skupina vrsnih mladih glumaca. Riječ je o predstavi kojom se svi vraćaju u svoje djetinjstvo, svoj pubertet, sva ona prva iskustva koja su više ili manje slavno završila.

“Predstava koja istražuje raspuklinu između djetinjstva i svijeta odraslih. U našem interdisciplinarnom istraživanju deset izvođača u pet uloga osvrće se na stare ožiljke i svježe rane ljeta svojih života.”

Iako nismo još daleko pobjegli od tih godina, ova predstava na moćan će nam način poslužiti kao svojevrstan throwback, nasmijati nas, ali i zapitati. Predstava počinje u 20 sati, a cijena ulaza iznosi 60 kuna.

 

10. listopada

Kako prepoznati lažne vijesti i reagirati na njih?- Matica hrvatska

Panel rasprava koja dakako nije samo za studente novinarstva i bliskih smjerova ili sličnih zanimanja, već za apsolutno svakoga! Punog naziva “Važnost medijske pismenosti u kontekstu lažnih vijesti i kritičkog razmišljanja”, panel će se baviti medijskom pismenosti te slobodom govora, kao dvama bitnim elementima javnog izražavanja koji su ili krivo ili loše zasupljeni. Povrh svega, tu je naravno i problem neupućenosti javnosti oko određenih problematika i njihovo nasjedanje na iste. Ovim će se panelom napraviti razlika između onih koje su problematične, jednostrane ili jednostavno neistinite, odnosno lažne vijesti te kako reagirati na njih. Svoja će mišljenja iznijeti Ivana Dragičević, urednica i voditeljica na N1 televiziji, Krešimir Macan, direktor PR agenciji Manjgura te Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika VEM-a. Panel rasprava započinje u 10 sati u prostorijama Matice hrvatske, a ulaz je besplatan.

 

11. listopada

Cubana- KSET

Sredina tjedna uz latino zvukove? MOOŽEE! Kao što sam gore navela, teško mi je palo odvojiti se od mora i dugih toplih noći, ali u Zagrebu ima i toga! U prostoru KSETa atmosferu će zagrijati kubanska glazba koja je nastala kao spoj španjolskog i afričkog kulturnog utjecaja s elementima jazz-a. Na slušaonici ćete tako moći uživati u glazbi Ibrahima Ferrera, Compay Segunda, Omara Portuonda, Rubén Gonzálesa, Leyanis Lopeza i drugih! Ulaz simboličnih 5 kuna od 20 sati nadalje.

 

12. listopada

24. tjedan češkog filma- Kino Europa

Festivalima nikad dosta! Sada zapravo započinje doba ljubitelja filmova i maraton odličnih kako domaćih, tako i stranih festivala kinematografije. Češki film zagrebačkoj je publici odavno omiljen te je to javna ljubav, upravo zato 24. tjedan češkog filma u Kino Europu donosi najbolje od njihove kinematografije. Festival 10. listopada u 20 sati otvara film  “Učiteljica”, potresna i vječno aktualna priča o snazi ljudskog karaktera inspirirana istinitim događajem. Nakon toga slijedi recentni češki hit, “Anđeo gospodnji 2”, nastavak popularne božićne bajke o nespretnom anđelu Petronelu i njegovu prijatelju vragu Uriášu te veliki kino hit u Češkoj, “Dvojnici” kao urnebesno smiješnoj kriminalističkoj komediji zabune o dva naizgled jednaka, ali potpuno različita muškarca. Naravno tu je još mnogo filmova koje možete pronaći na službenoj stranici događaja. Cijena ulaza je 25 kuna, odnosno 22 za studente, a filmovi se uglavnom prikazuju unutar dva termina: 18:30 te 20:30.

 

13. listopada

Sutra je subota #zutajesen- Lauba

Petak 13? Nema veze jer sutra je subota, a u petak se u to ime čaga u Laubi. Naime 3 vrsna DJa rasplesat će vas i zagrijati u ovu jesenju noć. Dobre hitove vrte DJ Indy, Bege Fank (BG) i Sinke Fresh, ali kako ne biste čekali 22 sata i Laubu, prije svratite na warmup u A most unusual garden ili  Swanky Monkey Garden. Gdje god bili prije, svi putevi navečer vode u Laubu. Ulaznice u sustavu Entria potražite po cijeni od 50 kuna.

 

14. listopada

Porto Morto- Tvornica kulture

Večer dobre glazbe u Tvornici se nastavlja, a sudeći prema rasporedu svirki tako će biti i tijekom iduće godine, no o tome drugom prilikom. Porto Morto, bend koji u zadnje vrijeme sve češće ispunjava zagrebačke, ali i pozornice diljem zemlje i nešto šire- potpuno zasluženo. Na ovogodišnjem su INmusicu oduševili na Hidden stageu, tako da vjerujem kako će i ovaj samostalni koncert u Tvornici biti pravi užitak. Mladi dečki koji su započeli 2011. unutar JeboTon kolektiva, danas iza sebe imaju i debitanski album. Ulaznice u pretprodaji iznose 30, dok će na dan koncerta biti 45 kuna. Vrata se otvaraju u 21 sat- don’t be late!

 

15. listopada

3. Rendez-vous au cinéma- Kino mreža

Nije samo češki film zastupljen ovaj tjedan. Naime, francuska kinematografija osvaja ovaj listopad mjesecom francuskih filmova “Rendez-vous au cinéma” koji će se odvijat u 24 nezavisna kina Kino mreže diljem zemlje. U Zagrebu ćete tako moći pogledati najbolja ostvarenja francuske kinematografije u Kino Kinoteka, kinu Studentskog centra Zagreb, Kinu Metropolis MSU u Zagrebu, Kinu EUROPA te Kinu Tuškanac. Na rasporedu od 15. listopada do 15. studenog su brojni filmovi koje možete pronaći na službenim stranica svakog od kina, a mi izdvajamo Kralj i ptica, (Le Roi et l’Oiseau – 1980., 83 min), Nevidljivi, (Les invisibles, 2012., 115 min), Zbogom, prva ljubavi, (Un Amour de Jeunesse, 2011., 110 min) te Victoria, (2016., 97 min).  Ipak, valove francuske kinematografije pokrenuti će zajednička projekcija kultnog filma “Prezir” Jean-Luc Godarda 15. listopada u 20 sati i to istodobno u 18 nezavisnih kina diljem zemlje.

Share this article

Lea Medica studentica je treće godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Njezina ljubav prema novinarstvu seže iz ranih srednjoškolskih dana, stoga ne čudi što se već prve godine fakulteta priključila veselom i radišnom timu novinara Managera. Vrlo je komunikativna, otvorena i vedra osoba. Voli glazbu i dobar dio vremena posvećuje kulturnom uzdizanju (najviše odlascima na koncerte, ali dobrim kazališnim predstavama, izložbama).

Facebook Comments