Za sve zaljubljenike u sport, ples, glazbu, prirodu, a uz sve to ono najvažnije – modu, tu je hrvatski brend vrlo simpatičnog naziva Crazy Lazy Clothing. Dio ove kreativne ekipe je i Ana Bušić koja nam je otkrila sve što nismo, a uvijek smo htjeli znati o ovom brendu koji veliča, ni manje ni više već udobnost i jednostavnost!

Ukratko nam predstavite svoj brend. Kako ste se odlučili za pokretanje i koliko već dugo poslujete?

Crazy Lazy Clothing urbani je hrvatski brend koji svojim proizvodima veliča udobnost i jednostavnost. Prilikom startanja brenda veliki naglasak stavili smo na individualizirani pristup modi, gdje smo kupcima nudili preko 150 različitih dizajna za print na onaj najklasičniji komad robe koji svi imamo i rado nosimo – bijeli T-shirt. Takav pristup bio je dobro prihvaćen i nastavili smo širiti svoj asortiman na ruksake, ambleme i najmekše sweatshirt-e koje možete zamisliti. Sve to da bismo svojim kupcima omogućili maksimalnu udobnost i nesputanost u kretnji, a da pritom zadržimo taj effortless look. Radom na kvaliteti tijekom posljednje četiri godine stekli smo vjernu publiku posebice u plesnom svijetu te su neki od naših ambasadora upravo plesači iz cijelog svijeta. Kako je sam brend usmjeren na „običnog čovjeka“, htjeli smo ostati vjerni svojoj publici pa su tako svi naši modeli ikad fotkani bili upravo nasumični prolaznici, prodavači i naši dobri prijatelji. Tog principa se držimo i dalje jer se suradnja uvijek pokaže uspješnom na zadovoljstvo i jednih i drugih, a na kraju dana, za njih sve ovo i radimo. Danas je logo brenda postao dizajn sam za sebe kojeg sada mnogi prepoznaju i rado nose.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli prilikom poslovanja?

Svaka nova kreacija svojevrsni je izazov za dizajnera jer nosi određena ulaganja, što financijska što vremenska, koja se u konačnici mogu ili ne moraju vratiti. Donošenje odluka u definiranju kroja, dizajna, materijala, marketinške strategije i sličnog rizik je sam po sebi. Međutim, bitna stavka je vjerovati svom instinktu i viziji. Nekada ta vizija ne odgovara sredstvima kojima raspolažeš ili određeni materijali nisu dostupni na hrvatskom tržištu pa moraš pristati na kompromise i raditi promjene na licu mjesta, ali takvim pristupom često dođemo do boljeg rješenja. Ništa nije jednostavno. Jedan od najvećih izazova definitivno je postići kvalitetu proizvoda, a da je njegova prodajna cijena dovoljno pristupačna ciljanoj skupini. Potraga za iskusnom, kvalitetnom i brzom krojačicom/krojačem također se pokazala izuzetno teškom, čak i u Zagrebu. Tehnički dio priče često je najkompleksnija faza proizvodnje, pogotovo kada si mladi poduzetnik na samom početku.

Koliko dugo traje izrada jednog Vašeg proizvoda, otkud najviše dobivate inspiracije za dizajn i gdje nabavljate materijale?

Svaki naš artikl ima drugu proizvodnu priču, odnosno, niti jedan ne nastaje na jednak način. Neke od materijala nabavljamo najčešće u Hrvatskoj, ali nerijetko oni dolaze i iz Austrije, Bosne i Hercegovine ili Češke. Nekada je sama ideja vodilja u stvaranju kolekcije pa je izbor materijala brz i jednostavan, ali nerijetko su upravo materijali ti koji stvore ideju. Tako je primjerice naša posljednja kampanja – AWARE , inspirirana uzorcima i „viškovima“ materijala naših starijih kolekcija kojima smo odlučili udahnuti novi život i priliku da zasjaju na novim proizvodima. Za razliku od naših dosadašnjih kolekcija gdje je svaki model proizveden u određenoj količini, Aware ruksaci su izvedeni od viškova materijala te su time unikati, odnosno, one of a kind pieces. Tim pristupom proizvodnje nastojali smo podići svijest o destruktivnom utjecaju modne industrije na naš planet, gdje smo uz minimalnu količinu proizvodnog otpada kreirali konkretan, funkcionalan i lijep proizvod. Štoviše, cijeli koncept kolekcije naglasak stavlja na NESVJESNOST posljedica vlastitog djelovanja i općenito ODSUTNOSTI DRUŠTVA u sadašnjosti. U sklopu Aware kolekcije predstavili smo i novu „Movement Supporter“ etiketu, koja predstavlja naš službeni slogan i lifestyle. Movement, kretanje – radnja koja je esencijalna svakom biću, u današnje je vrijeme zapostavljena, a upravo je u njoj ključ zadovoljstva i uspjeha. Sve oko nas je u pokretu i onda kada na trenutak staneš, bitno je uključiti sva osjetila i percipirati okolinu, a to najčešće radimo kada smo na novoj lokaciji, u novom gradu, državi ili u prirodi. Takav lifestyle pozitivno utječe na kreativnost i motiviranost pojedinca. Upravo to je razlog zašto smo veliki fanovi putovanja, plesa i sporta zbog čega su i nastali neki od naših proizvoda.

Tko vam je ciljana skupina i planirate li možda širiti ponudu i na neke druge?

Promicanjem i slavljenjem kretnje svojim artiklima potičemo sve zaljubljenike u sport, ples, glazbu, kretnju, istraživanje i putovanje da ponosno nose naš brend i etiketu „Movement Supportera“ jer oni to upravo jesu. Ruksak kao simbol putovanja i kretanja artikl je koji nudi niz grana koje bismo voljeli pokriti, tako da u skoroj budućnosti planiramo proširiti naš accessorize asortiman.

Kako se najbolje promovirate? Koje društvene mreže su se do sad pokazale kao najefikasnije?

Prije četiri godine to je bio Facebook. Međutim, Instagram zasigurno prednjači posljednje dvije godine. Jednostavan je i pregledan te kupci brzo dođu do željene informacije, a zabavnim storijima puno brže i bolje dopremo do kupaca i pružimo im uvid ne samo u finalni produkt nego i u proizvodni proces produkta, od skica do štik mašina i sličnog. Svakako bi se tu dalo razglabati o komunikaciji s kupcima koja je otežana dm-ovima na Instagramu te informacijama koje su količinski dosta ograničene na profilnom descriptionu, ali snalazimo se kao i svi. 

Poslujete li samo u Hrvatskoj ili i u inozemstvu? Gdje su po Vašem mišljenju bolje prilike za uspjeh mladih i zašto? Što se sve u Hrvatskoj može popraviti?

Zapravo je zanimljivo da zemlja u kojoj je najveći broj prodanih Crazy Lazy artikala prvo Srbija, potom Austrija pa tek onda Hrvatska. Započeli smo online prodajom koja je i dalje dostupna, a nedavno smo ostvarili suradnju sa zagrebačkim Take me Home dućanom u samom centru grada, gdje kupci uz kreacije mnogih drugih domaćih dizajnera, napokon mogu doživjeti naš proizvod svim svojim osjetilima. Iznimno smo ponosi što smo dio tako bogatog asortimana domaće proizvodnje! Bolje prilike za pokretanje vlastitog brenda su definitivno vani. U zapadnim zemljama Europe je već opće prihvaćen fenomen pokretanja vlastite proizvodnje individualiziranog poslovnog pristupa jedan na jedan te su i sredstva za mlade poduzetnike veća. U Hrvatskoj je još uvijek zastupljena ponuda inozemnih brendova, iako se u posljednjih par godina pojavilo mnogo domaćih mladih lica koji svojim proizvodima pridonose stvaranju „bolje Hrvatske“ te skidaju mit o tome da je tuđe bolje. Mnogi hrvatski brendovi svojom kvalitetom i estetikom ozbiljno konkuriraju inozemnim brendovima i Hrvati to napokon počinju prepoznavati. Modna osviještenost raste, individualizirani pristup kupcu se popularizira i polako se stvara plodno tlo za mlade hrvatske kreatore.

Za kraj, koji su Vam planovi za budućnost i što biste savjetovali mladim studentima koji planiraju pokrenuti nešto svoje?

Trenutno radimo na postavljanju standalone kolekcije unutar postojećeg brenda koja će biti isključivo business-oriented te u svojoj ponudi imati sve što jednoj aktivnoj, mladoj i poslovnoj osobi treba tijekom radnog dana. Ono što bismo zasigurno preporučili svima koji planiraju pokrenuti nešto vlastito jesu tri ključna faktora: VJERA, ODLUČNOST i PONIZNOST. Od iznimne je važnosti vjerovati u ideju i onda kada je ona samo par riječi na papiru. VJERA u vlastitu viziju je krucijalna za uspjeh, to je strast koja nas pokreće i gura. Gubitak fokusa i neodlučnost čest je problem koji nažalost rezultira neuspjehom. Do neke faze je analiza koncepta nužna, međutim, nakon te faze potrebno je DJELOVATI, a ne odgađati.I na kraju PONIZNOST, kao možda i najbitniji faktor, koji nam ostavlja prostora za napredak, za stvaranje boljeg od prošlog, za učenje od drugih te za realnost, kako u poslovnom tako i privatnom životu.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments