Minus je vani… Tako veliki minus da se smrzneš. Minus je i na mom bankovnom računu – da se smrzneš (malo manje). Minus je, vjerujem, i na bankovnim računima ostalih građana, poslije blagdanskog shoppinga. U plusu su vjerojatno samo kile koje su se naredale poslije blagdanskih jelovnika, bar ako se pita jednog mog poznanika, kojeg sam nakon dugo vremena sreo te ga nećemo imenovat.

To se nakupljalo kroz više blagdana, čini mi se, i isto bi ulazilo pod ovu kategoriju „da se smrzneš“. No, da se mene pita (ne pita ali ću svejedno odgovorit), moja kilaža je godinama nepromijenjena. A „jedem ko svinja“.

Zašto je tome tako?

Neki kažu – takav ti je metabolizam. Baka kaže: “NE JEDEŠ SINKO DOVOLJNO, GLADAN SI. UZMI JOŠ JEDNU SARMICU.” No, što kaže struka – nutricionisti i fitness treneri?! Koja to hrana deblja i koje vježbe su potrebne da bi mi, đogljavi (tako me dida nazivao – Đogljo. Ne znam piše li se sa đ ili dž), nabacili kile i izgledali ovako?

Pročitajte u nastavku.

Kad smo kod hrane koja deblja, važno je ne nakrcavati hranu u sebe kao da smo kanta za smeće, već unositi više kalorija u sebe na zdrav način, što znači jesti hranu koja pomaže u izgradnji mišića. A to su:

RIBA  mama svih namirnica za izgradnju mišića; bogata omega 3 kiselinama, proteinima, nezasićenim masnoćama. Najbolja za konzumaciju je tuna ili losos.

JAJA – vrlo jednostavna za napravit (skuhati ili ispeći); moguća su u bezbroj varijanti. Jaje ima cca 6 grama proteina u samo 60 kalorija, stoga ne čudi da su jaja jedna od najučinkovitijih namirnica za izgradnju mišića.

PILETINA/PURETINA– meso je inače poželjno jesti za mišiće, no posebno se ističe piletina/puretina. Bijelo meso bogato je proteinima, no ono što je važnije, ima malu količinu masnoće u sebi (svega 4 grama u 100 grama prsa). Omjer masti i proteina, u ovom slučaju je odličan.

Od namirnica bi valjalo izdvojiti još i čokoladno mlijeko, bademe ili druge orašaste plodove, posni sir; a za one koji nisu ljubitelji mesa, odlična alternativa su soja i quinoa.

Za jedan kilogram potrebno je oko 7000 kalorija. Stvar nije samo u namirnicama već i u  količini hrane koju jedemo, tj. u porcijama (obrocima). Najbolja opcija bi bila 5 do 6 obroka dnevno- 3 glavna (to valjda ne moram objašnjavat) i između toga međuobroci- orašasti plodovi, voće, miks iz blendera, itd. Ukoliko ni 5 obroka nije dovoljno za koju kilu više, postoje tzv. dodaci prehrani- razni multivitamini, whey proteini i drugi. No, zbilja mislim da to nije potrebno (osim ponekad whey proteina :P).

Dolazimo do dijela sa vježbanjem, tj. kako unesenu hranu vježbom pretvoriti u mišiće, a ne u masne naslage. Minimalno triput tjedno trebalo bi radit vježbe s opterećenjem (utezi). Način na koje se izvode izuzetno je bitan, kako bi to sve imalo učinka te kako ne bi došlo do povrede. Ukoliko niste sigurni radite li vježbe dobro, uzmite osobnog trenera, pogotovo ako ste početnik (o tome sam govorio u početnoj kolumni). Dakako, tijelu treba i odmor, stoga se ne preporuča trening svaki dan, kako bi se tijelo i mišići mogli rekuperirat. Mišići će se izgraditi efikasnije ukoliko im date vremena za oporavak. Ukoliko sve učinite kako spada, iz treninga u trening, kako budete povećavali težinu koju dižete, uočit ćete da vam se povećava i snaga.

I za kraj, morate ostat jaki u glavi. Zadajte si krajnji cilj- kako želite izgledat i koliko kila se želite udebljat i tog se držite. Biti će teških dana, jer nije se lako udebljat. Dapače, teže je nego smršavit. No ne brinite, ja sam s vama. To je i moja novogodišnja odluka- nabacit koju kilu gore. Da se sljedeći put, kad sretnem nekog poznanika/icu, i onu smrznu od mog novog looka.

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments