Instagram je društvena mreža koja neprestano raste i postaje sve popularnija od Facebooka. Za neke je postala ovisnost, a za druge je marketinški alat. Možete ju voljeti ili mrziti, no mnogima je upravo ona donijela popularnost. Zanima li vas što je najbitnije kako bi vaš privatni ili poslovni profil na Instagramu bio popularniji? Donosimo vam sve bitne informacije u nastavku!

Originalnost i osobnost

Javnost profila se podrazumijeva, budući da privatni profili odbijaju potencijalne followere. Važno je istaknuti kratke i zanimljive informacije o sebi ili brendu jer one potiču korisnike da vas prate. Također je poželjno staviti linkove na druge društvene mreže. Za uspješnost profila ključno je da imate i dovoljno inspiracije te da kroz fotografije i videozapise prikažete svoju originalnost i osobnost. Objavljivanje na Instagramu ne bi trebalo biti dnevna rutina, već biste trebali imati okvirni plan objava i ne objavljivati sve i svašta.

#Hashtagovi te kratki i jasni opisi

Nemojte pretjerivati s hashtagovima! Koristite relevantne i popularne hashtagove jer će tako više korisnika vidjeti vaše objave, a s vremenom pokušajte izgraditi svoje osobne hashtagove koji će privući publiku. Opisi uz fotografije neka budu kratki i jasni. Možete postavljati pitanja svojim korisnicima te  ih tako uključiti i potaknuti na komentiranje i interakciju.

Filteri

Fotografije uredite pomoću filtera na Instagramu ili pomoću neke aplikacije za uređivanje fotografija. Naravno, nemojte pretjerati. Manje je više, pogotovo kod kvalitetnih fotografija!

Kreativnost

Ima li išta dosadnije od osoba koje stalno objavljuju gotovo identične fotografije? Ako nemate ideja, bolje vam je da ništa ne objavljujete. Na Instagramu ima jako puno korisnika koji su kreativni i inspirativni. Vaš profil uz njihove neće doći do izražaja ako se ponavljate i nemate kreativnih ideja za fotografije i videozapise.

Kvaliteta fotografija i videozapisa

Fokusirajte se na jednu temu po danu, snimajte manje detalje i održite kontinuitet objava. Postavljajte što kvalitetnije i zanimljivije fotografije i videozapise te koristite Instagram Stories kako bi privukli što više followera.

Na Instagramu je nepoželjno objavljivati mutne i preslične fotografije, loše videozapise te previše selfija, a fotografije i videozapise postavljajte u realnom vremenu, to jest ako ste na koncertu, izložbi, nekom eventu i slično postavite fotografiju ili videozapis isti dan.

Re-postanje i interakcija s korisnicima

Re-postajte, lajkajte, tagirajte, komentirajte i pratite druge korisnike. Time će više korisnika primijetiti vaš profil, a korisnici koje pratite će vjerojatno početi komentirati, lajkati i pratiti i vas. Mislimo da je daljnje objašnjenje nepotrebno.

Tagiranje lokacija

Iznenadili biste se koliko ljudi na Instagramu pretražuje mjesta koja planiraju posjetiti. Tagiranjem lokacije mnogi će neplanirano doći do vašeg profila i početi vas pratiti ako im se sviđa sadržaj koji objavljujete.

 

U nastavku vam predstavljamo nekoliko primjera uspješnih hrvatskih Instagram profila koje možete pregledati:

Pjevačica Lana Jurčević: lana_jurcevic

Kolumnistica Andrea Andrassy: andreaandrassy

Lei Lou, modni brend Aleksandre Dojčinović: leilou_by_alex

Ella Dvornik, fashion, lifestyle i travel blogerica: elladvornik

Martina Boščić, fitness instruktorica: martina_boss

Jelena Perić, fashion i beauty blogerica: j_make_up

 

 

Share this article

Patricia Jarmek novinarka je i studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Članica je pjevačkog zbora Ekonomskog fakulteta Sonus Oeconomicus. Voli putovati, obožava životinje i volonterka je u skloništu za pse.

Facebook Comments