Jana Radeljak cijeli se život bavila odbojkom, a dolazi iz sedmeročlane sportske obitelji iz koje je najpoznatiji brat Fran Peterlin, odbojkaški reprezentativac Hrvatske. Iako, kako sama kaže, za vrijeme njezinih studentskih dana nije postojalo toliko kvalitetnih i zanimljivih konferencija kao danas, trudila se što je moguće više aktivirati na raznim sportskim projektima. Diplomirala je 2013. godine Komunikologiju na Hrvatskim studijima na temu “Promicanje društvenih vrijednosti kroz sport”, a to joj je bila misao vodilja kroz razne projekte i sportska sponzorstva. Sa samo 25 godina pokreće tvrtku za odnose s javnošću i marketing – Bagadodo. U intervjuu otkriva na koje je prepreke naišla pri otvaranju tvrtke, kako ona danas posluje te koja joj je najveća motivacija u svemu što radi. Više o Jani, saznajte na BUS konferenciji 11.ožujka na EFZG-u na panelu “Marketinške aktivnosti u neprofitabilnim sportovima”.  

MANAGER: Sport je zasigurno obilježio Vaš život na razne načine. Dolazite iz sportske obitelji, cijeli ste se život bavili odbojkom, tijekom studija sudjelovali ste u organizaciji brojnih sportskih projekata, a 2013. godine diplomirali ste komunikologiju na temu Promicanje društvenih vrijednosti kroz sport, što Vam je i dalje misao vodilja u poslu. Kako to da svoju karijeru niste gradili u smjeru profesionalne sportašice već ste se odlučili za poslovnu karijeru?

Kada ste već spomenuli vrijednosti krenut ću s njima i kako mi kažemo u Bagadodu – isPRičati Priču. Društveno poželjne vrijednosti, koje sam tijekom odrastanja i bavljenja aktivno sportom inkorporirala u svoj način življenja, u trenutku kada je s 15 godina trebalo odlučiti u kojem smjeru krenuti – sportsko profesionalnom ili akademskom, uvidjela sam da ih mogu bolje živjeti na polju obrazovanja i akademskog usavršavanja. Tako sam vrijednosti poput marljivosti, discipline i odricanja naučenog kroz sport usmjerila na savladavanje akademskih izazova i nakon završene gimnazije, usmjerila se na akademski put komunikologije i odnosa s javnostima. Danas je sport zastupljen u mojim svakodnevnim poslovnim obavezama, ali i u onima za vrijeme slobodnog vremena koje provodim na planinarenju, vožnji biciklom, snowboardom, a po novom i uz padel.

MANAGER: Rad na brojnim sportskim projektima tijekom studija nastavili ste i po njegovom završetku, osnovavši tvrtku za odnose s javnošću i marketing Bagadodo. Između ostalog, usmjereni ste na marketing sporta i sportskih aktivnosti. Koji su Vaši najveći klijenti iz svijeta sporta i koliko se marketing sportskih aktivnosti razlikuje od općeprihvaćene definicije marketinga?

Kako ste i spomenuli, tijekom studija sam imala prilike sudjelovati u organizaciji i provedbi sportskih projekata koji su se temeljili na spoju sporta i društvenih vrijednosti poput promotivnog sportsko-socijalnog događanja „Imaš pravo – igraj tenis“ udruge Pragma, koji je nastojao podići svijest o tome kako je tenis sport za sve. Nekako su uvijek i preko samog diplomskog rada koji je bio napravljen za primjer školskog sporta, sportske vrijednosti i potencijal koji sport ima u promicanju istih bili neka dodatna stvar društvenoj odgovornosti u koju spadaju sponzorstva i marketinške suradnje koje vežemo uz sport.

Neki od klijenata Bagadoda tako su Hanžekovićev memorijal, Erste Plava liga – atletski projekt natjecanja za djecu, ali i sa sportašima i zdravljem povezana Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd. Naša specifičnost i uspješna formula marketinga Bagadoda pokazala se u sinergiji strateških odnosa s javnostima, društvene vrijednosti i marketinških strategija – jer kako Kotler i Keller kažu „Marketing se zapravo bavi identificiranjem i pronalaženjem društvenih potreba”. Nastojimo uvijek pronaći zajedničke društvene vrijednosti i potrebe te uspostaviti kvalitetnu komunikaciju „jedne i druge strane“. Ta integracija odnosa s javnostima, strateškog planiranja, marketinga, a temeljena na vrijednostima pokazala se uspješna formula rada, ali i ljubavi prema poslu kojim se bavimo.

MANAGER: Kako ste se odlučili na vlastiti poduzetnički pothvat i s kojim ste se preprekama i poteškoćama susretali na početku poslovanja? Koja je bila, a koja je danas, Vaša najveća motivacija u svemu što radite?

Već početkom fakulteta rodila se želja za osnivanjem svoje tvrtke kako bi projekte i ideje, koje sam (ponekad i pod predavanjima) zapisivala po planerima, imala u okviru čega provoditi i kako bi mi se pružila mogućnost da ih na svoj način provodim. S druge strane u sport su, kako je već rečeno, bili uključeni i moje četvero braće, roditelji kao i dečko (današnji suprug) te smo u stvaranju Bagadoda nekako svi zajedno sudjelovali što idejama, potporom, informacijama, povezivanjima. Vizija nam je biti obiteljska tvrtka u kojoj svatko svojim vrijednostima i kvalitetama sudjeluje i obogaćuje ponudu usluga, u čemu već danas polako uspijevamo uklapanjem braće studenata – komunikologije, sportskog menadžmenta i politologije.

Iako smo se na početku susreli s odbijanjem (tada smo mislili) kreativnih imena tvrtke, ograničenim osnivačkim budžetom, time što smo bili novi na tržištu, ali i s predrasudama jer sam kao mlada, sa samo 25 godina predstavljala tvrtku. Unatoč tome podrška koju sam imala od strane obitelji i prijatelja kao i prvih klijenata koji su prepoznali entuzijazam te uz količinu strpljivosti vrata su se počela otvarati. Najveća motivacija danas mi je ljubav prema onome što radim kao i obitelj i moja uloga u njoj, koja je uvijek prije posla.

MANAGER: Za kraj, koju poruku želite prenijeti sudionicima BUS konferencije i zašto ovakva događanja smatrate bitnima?

Tijekom mojeg studija nije postojalo takvih stručnih, kvalitetnih i zanimljivih konferencija. Više smo mi studenti odlazili na one za poslovni svijet, upijajući svaku riječ i diveći se uspješnim pričama (iako nekad nismo razumjeli stručni vokabular) te maštali o svojim karijerama.

Ova konferencija obiluje vrhunskim govornicima iz područja medija, aktivnih i bivših sportaša i ostalih institucija, inspirirajućim sportskim uspjesima i pričama kao i onima koji i dalje kroz poslovnu karijeru žive sportske vrijednosti. U svakom slučaju, svim studentima bilo onima koji žele krenuti u smjeru sporta ili ne, subotu koja je i inače idealna za sport, preporučujem provesti s nama na konferenciji.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments