Ususret drugoj studentskoj konferenciji Business u sportu, redakcija Managera imala je priliku upoznati govornicu ovogodišnje BUS konferencije, menadžericu Hrvatskog nogometnog saveza, Ivu Olivari. Što nam je otkrila pročitajte u intervjuu te pripremite pitanja za 10. ožujak i njezino predavanje na EFZG-u.

Manager: Nailazite li, kao žena, na predrasude u poslovnom svijetu i kako se nosite s njima?

Činjenica je da živimo u još uvijek prilično tradicionalnoj zajednici u kojoj se nogomet doživaljava kao pretežito muški sport, ali ja sam davnih dana shvatila da je jedini način zasukati rukave i dokazati se svojim radom. Mislim da me se danas u okruženju u kojem radim doživljava potpuno ravnopravno iako je put do toga ponekad bio posut trnjem.

Manager: Koji Vam je događaj obilježio sportsku, a koji poslovnu karijeru te koje ćete zauvijek pamtiti?

Nažalost, ja sam svoju sportsku karijeru zbog ozljede morala prekinuti puno prije planiranog. Ono po čemu ću je pamtiti zauvijek su druženja i prijateljstva koja su ostala do današnjih dana. Što se tiče poslovnog dijela, uvijek će to biti ona slatka pobjeda protiv Engleza usred Wembleya, ali i svi plasmani na velika europska i svjetska natjecanja kojih je do sada bilo 10! Nažalost, sjećat ću se zauvijek i one nesretne utakmice u Beču protiv Turske i nezaustavljivih suza naših dečkiju.

Manager: Služe li Vam znanja stečena u prijašnjem poslu pri izgradnji sadašnje karijere?

Ja sam u Savezu od samog početka, od njegovog osnutka, moje prvo zaposlenje je ovo u Hrvatskom nogometom savezu. Osamostaljenjem Republike Hrvatske i osnivanjem Hrvatskog nogometnog saveza nastala je potreba za uspostavom stručnih službi. Počela sam raditi u Međunarodnom odjelu i zajedno s dvije kolegice krenula praktički od početka. Trebalo je pokrenuti potpuno nove poslovne procese, a nije bilo puno ljudi od kojih se moglo učiti i koji su imali iskustva na tom području. Trebalo je oformiti sustav registracije i transfera igrača koji je do tada funkcionirao iz Beograda, pokrenuti korespondenciju i odnose sa stranim savezima, FIFA-om i UEFA-om, a krenulo se i s organizacijom međunarodnih utakmica. I to ne samo onih A reprezentacije, nego i mlađih uzrasta, žena i futsala. Radila sam na nekoliko radnih mjesta, prošla cijeli process i danas mi to itekako koristi.

Manager: Pati li Vam privatni život zbog karijere te koliko traje Vaš radni dan?

Bilo je prilično komplicirano kad su djeca bila mala. Danas je lakše kad su narasli, ali ovaj posao doista ne bih mogla raditi bez dobre organizacije i podrške obitelji. Radno vrijeme u klasičnom smislu te riječi ne postoji.

Manager: Možete li nam otkriti koji su Vam poslovni planovi za budućnost?

Nadam se da ću u Savezu završiti svoj radni vijek i da je preda mnom i pred reprezentacijom još puno uspjeha i sretnih trenutaka.

Manager: Što za Vas znači uspjeh?

U poslovnom smislu to je uvijek uspjeh reprezentacije. Sportski rezultat je jedini mjeritelj svih aktivnosti, napora, poslova mene i kolega. Ako je rezultat dobar, brzo se zaboravi ako nešto u organizaciji i nije besprijekorno funkcioniralo, ali isto tako kada rezultat izostane možete sve perfektno organizirati uvijek će nešto biti krivo i netko će imati nešto za prigovorit. U privatnom smislu moj uspjeh je uspjeh moje djece i činjenica da su izrasli u dobre, zdrave i normalne ljude.

Manager: Imate li nadimak u poslovnom svijetu?

Ja sam samo Iva ili eventualno teta Iva za one mlađe.

Manager: Na sljedeća, kratka, pitanja odgovorite instinktivno, bez puno razmišljanja:

Poslovni outfit: crno-bijelo ili šareno? Crno-bijelo-

Slatko ili slano? Uvijek slatko.

Psi ili mačke? Psi.

Federer ili Nadal? Federer.

Real Madrid ili FC Barcelona? Uf, neću vam reći.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments