Brianin drugi studijski album, All around us, nastao je pod palicom ugledne izdavačke kuće Jagjaguwar, koja je iznjedrila cijeli spektar genijalnih izvođačica i izvođača poput Preoccupations, Sharon Van Etten, Dinosaur Jr., Bon Iver, Foxygen, Lightning Dust, Angel Olsen i dr. Dodatan razlog za veselje donosi nam i činjenica da je Briana na svom uratku surađivala i s islandskim post-rock virtuozima Sigur Rós. Brianina pjesma Surrender ukazuje na njihov pozamašan utjecaj na njeno trenutno stvaralaštvo.

Album prvijenac u obliku auditivnog wellnessa

Smatram da je, kako bismo mogli stvoriti kompletan dojam o samoj kvaliteti izvođačice, ključno prisjetiti se njenog prvog albuma iz 2012. godine u samostalnoj produkciji pod nazivom Speak From Your Heart. Ono što bi se moglo nazvati Brianinim zaštitnim znakom upravo je prekrasan, očaravajući, umirujući i odzvanjajući podvodni vokal, koji nas hipnotizirajuće, poput pjeva sirene, uvlači u sferu ambijentale i spokoja. Slušajući album, prisjetila sam se starog germanskog mita o sireni Loreley, koja je, sjedeći na hridini, svojim pjevom privukla mornare, te ih na taj način odvela u sigurnu smrt. Metaforički gledano, Briana nas svojim glasom na isti način odvlači u sferu bestežinskog stanja i glazbene nirvane iz koje je teško, pa skoro i nemoguće izaći. Žanrovski gledano, album je produkt spoja raznih žanrova poput ambientala, dream popa, indie popa i eksperimentalne elektronike. Što se same koncepcije albuma tiče, primjetni su asocijativni nizovi i kontrastni odnosi vidljivi u samim nazivima pjesama (FireSea, Forgivness – Say – Speak From Your Heart, Friends – Summertime, Awake – An Energy So Great – Alternate Realities).

Manager preporuke

Brianine pjesme zasigurno bi se mogle svidjeti fanovima bendova poput Fear of Men ili Blouse, ili pak onima koji preferiraju Sea Oleenu, Torres ili Waxahatchee. U nekim trenutcima, Briana simpatično podsjeća i na pitomiji zvuk kanadske senzacije Grimes. Što se budućih predviđanja tiče, Brianu zasigurno i dalje očekuje puno uspjeha, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je već u kolovozu 2015. na turneji pratila i Jenny Hval te da je u svojoj glazbenoj kuhinji 2017. godine servirala i treći studijski album (također uz pomoć malih od kužine, Jagjaguwara). Zasluženo, definitivno.

Ocjena: 7/10 djedovih košulja pronađenih na Hreliću

Brianin album Speak From Your Heart: https://brianamarela.bandcamp.com/album/speak-from-your-heart

Pjesma Surrender s All Around Us:

 


Share this article

Prestara brucošica Odnosa s javnošću, propala germanistkinja i lingvistkinja, aktivistkinja, sakupljačica vinila, ropkinja mački Freyi, pretenciozna hipsterica, vegetarijanka. Voli oštećivati bubnjiće na koncertima, kuhati, čitati, učiti strane jezike, putovati i čim dostojanstvenije se spremati za preuranjenu penziju. Obožavala je pisati zadaćnice u osnovnoj školi. Mrzi sve što mrze mladi (nihilisti).

Facebook Comments