Priznajemo, zaljubljenici smo u taj zlatni napitak kao nacija i gotovo uvijek se nalazimo u vrhu svjetske potrošnje pive po stanovniku, ali došli smo do neke točke kada želimo „više“ od klasične pive. To „više“ nude upravo brzorastući crafteri. Što je to craft pivo? Vjerojatno ste primijetili nova imena pivske scene u ponudi trgovina i kafića, e to su craft piva.

Craft piva su jedinstvena, rađena po tradicionalnim ili inovativnim recepturama. Craft pivari obično nemaju namjeru postati veliki proizvođači pa zato u proizvodnji mogu koristiti visokokvalitetne sastojke za razliku od vodećih proizvođača čija je proizvodnja namijenjena širokoj potrošnji. Upravo je zato okus craft piva drugačiji, posebniji te duže traje.

Izraz „craft“ prvi se put pojavio u Velikoj Britaniji 70-ih godina prošlog stoljeća no način proizvodnje izvorno je krenuo iz Amerike gdje su njemački pivari pokrenuli boom nezavisnih pivovara kada su počeli prodavati svoje kućno proizvedeno pivo.

Temelj hrvatskog crafta postavile su tri male pivovare, Nova runda, Varionica i Zmajska pivovara. Zajednički im je naglasak na kvaliteti, nezavisne su i inovativne s malim brojem zaposlenih. Svaka proizvodi oko 100 000 litara godišnje dok u Hrvatskoj postoji još nekoliko stotina tzv. Homebrewera, koji u kućnoj radinosti kuhaju kvalitetno pivo, dvadesetak litara mjesečno za osobne potrebe. Craft pivo ima nešto višu cijenu upravo zbog kvalitetnih sastojaka, veće količine sati rada radnika jer većina proizvodnje nije automatizirana kao kod velikih. Tvrde da nisu konkurencija konvencionalnom pivarstvu jer proizvode ale piva, vrsta piva koja nastaje djelovanjem kvasaca gornjeg vrenja za razliku od lagera, vrsta  koja nastaje djelovanjem kvasaca donjeg vrenja, karakteristična za srednju i istočnu Europu.

No, gdje popiti to zlatno čudo?

*Swanky Monkey Garden*

Uvijek pun bar popularnog hostela i jako dobra ponuda craft piva.

*A’e*

Oaza piva u Novom Zagrebu. Piva Zmajske pivovare, Varionice, Viške pivovare, Bure te Pulfer pivo.

*Hop In Craft Beer Bar*

Ako je beer u imenu, ne možete pogriješiti. Među njima se posebno izdvaja selekcija piva domaćih zanatskih pivovara – Zmajske pivovare, Nove runde, Varionice, 5th Elementa i drugih.

* The Garden Brewery*

Za jednu od najnovijih pivnica u Zagrebu zaslužan je Britanac Nick Colgan, autor Garden festivala. Ravno s točionika može se kušati lagano pivo s cvjetnim aromama, posebno ljetno izdanje “Session Ale”, sočno pivo puno okusa “Adratic Pale Ale” kao i “Styrian Stout”, s aromom kave, tamne čokolade i bourbona te “Kettle sour” voćnog okusa.

*Harat’s Pub Potepuh*

Novo ruho Potepuha i dvadesetak vrsta piva.

*Craft room*

Pivnica koja je pridonijela reputaciji Opatovine kao novoj meki piva u svojoj ponudi skriva više od stotinu domaćih i stranih zanatskih piva, uz konstantnu nadogradnju.

*Tolkien*

Devedeset vrsta piva. Što dodati…

Od ostalih: Carpe diem, Kvazar, Melin, Gin Garden, Podrum (Karlovac), Gajba (Osijek)…

Za kraj, obratite posebnu pozornost na aftertaste kod craft piva i nikada nećete poželjeti niti jednu drugu. 🙂

 

Share this article

Katarina Belić studentica je 3. godine Poslovne ekonomije EFZG-a. U Manageru je već više od 3 godine, jedno je vrijeme bila i glavna urednica lista, a voli raditi na ostalim HSA projektima. Obožava društvene mreže, putovanja, noćne vožnje autom i prati svjetske modne trendove. Osim putovanja po svijetu, najveselija su joj ona u IKEA-u s kolegom Androm.

Facebook Comments