Bliže se kraj siječnja, a znamo što on donosi sa sobom. Ne, ispitni rokovi nisu točan odgovor. Odgovor je jedna i jedina, najbolje i najjeftinije provedena iskustvima koja neće ispariti sljedećeg jutra „Noć muzeja“. Ako se sad pitate hoće li dotična gospođica opet pasti noć prije kolokvija iz najtežeg kolegija zimskog semestra, odgovor se nalazi ovdje. Ove godine, noć muzeja održat će se  u petak, 26.1. Ako sad pogledavate na kalendar i provjeravate je li to danas – u pravu ste. Tako da, osim u slučaju da imate kolokvij u subotu, ova vas gospođica neće navesti na moralnu dvojbu između korisnog učenja gradiva dan prije kolokvija i korisnog šetanja gradom jer sutradan nemate kolokvij.

Noć muzeja 2018.će se godine provoditi pod geslom Henri Didona „Citius, altius, fortius“ što u prijevodu znači brže, više, jače jer je cilj, naravno, da vi što brže i više zanimljivih muzeja posjetite. U skladu s Didonovom danas poznatom izjavom koju je  prvi puta rekao na Olimpijskim igrama potičući svoj tim, tema je ovogodišnje Noći muzeja viđenje sporta kao kulturološke vrijednosti. Poticaji za temu proizišli su iz aktualnih sportskih događaja poput Europskog prvenstva u rukometu održanog u Hrvatskoj od 12. do 28.siječnja i nadolazećih Olimpijskih igara koje će se održati u periodu od 9. do 25.veljače 2018. godine.

Naglasak manifestacije usmjeruje pažnju prema sagledavanju postojećih i stvaranju novih muzeja na temu sporta. Želi se potaknuti lokalne inicijative na očuvanje i bolje vrednovanje sporta u svim njegovim pojavnim oblicima kao i na stvaranje okoline s osjetljivošću na sport kao kulturološku vrijednost i oblik individualnog stvaralaštva. Još jedan od bitnih učinaka kojima ova Noć muzeja teži imati su uključivanje posjetitelja u aktivnost muzeja, stvaranje novih interesa za muzejima, te potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Vrijeme smo odredili, mjesto i adresu vama zanimljivih muzeja možete potražiti na slici ispod, izlike za nedolazak smo otklonili, fabulu odnosno redoslijed muzeja koje ćete posjetiti smislite sami. I to je to. Vidimo se tamo! 🙂

 

 

 

 

Facebook Comments