Hrvatska obala, jedna od najljepših obala Europe, prepuna je plaža i uvala koje bismo mogli nazvati “biserima Jadrana”,a s preko 1200 otoka, poluotoka, hridi i grebena, opravdano je dobila ime “zemljom tisuću otoka”. Svake godine sve je više turista, a većina ih traži svoju oazu mira. Sve prirodne ljepote, kulturne znamenitosti, turističke atrakcije možemo pronaći u turističkim vodičima, a neke ipak više zanimaju osamljene plaže s netaknutom prirodom. Popularni otoci, poput Hvara i Brača, kriju prekrasne, većini nepoznate plaže, jer je put do istih malo otežan, ali svakako isplativ.

Na Hvaru se krije plaža Gaži. Plaža je dugačka 10-ak metara, a ulazak u more omogućen je šljunčanom plažom ili skokom sa stijena.

Na našem najvećem otoku Braču, nalazi se mala plaža Mia gdje nakon sunčanja, kombinacija stijena i borova omogućuje bijeg u hlad.

Ako ste u mogućnosti posjetiti otok Biševo, nezaobilazno mjesto je hridima skrivena plaža Porat. Ova plaža nalazi se na zapadnoj strani otoka te je skoro u potpunosti nepovezana s civilizacijom.

Kada je riječ o otocima, šećer na kraju je naš najljepši otok Korčula. Njegova razvedena obala prepuna je neistraženih uvala, kao i preko 40 manjih otočića. Najpoznatiji je Proizd, koji je 2007. proglašen najljepšom plažom Jadrana. Netaknuta priroda i kristalno čisto more nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a dolazak je moguć brodicama ili gliserima.

Ako se odlučite posjetiti Rt Kamenjak na obali Istre, u njegovim šljunčanim uvalama i hridima te uz čisto more i obilje divljeg raslinja, svakako ćete pronaći mjesto za sebe.

Nešto sjevernije, kod Rovinja, nalazi se Usamljena plaža za koju se kaže da je i “biser” istarske prirode.

Kako bilo, za veliki užitak nije uvijek potrebno puno novca. To može tražiti i malu žrtvu, a cilj je jedinstveni doživljaj. Put do takve “oaze” iziskuje ruksak na leđima, hod po stijenama ili plovidbu barkom. Ona ne mora nužno biti najljepša, ali ako je pusta onda je bar na neko vrijeme “vaša plaža”.

Share this article

Lara je studentica druge godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme osim ispijanja kava voli čitatI knjige, a najviše se veseli odlascima na svoje najdraže mjesto na svijetu - Korčulu.

Facebook Comments