Sigurno ste čuli kako je Zagreb zasluženo obranio titulu najljepšeg adventskog grada u Europi.  Ovim putem vam želimo omogućiti da doživite spektar zanimljivosti koji nude gradovi i otoci diljem Hrvatske.

Dubrovnik

Dubrovnik je 2014.  godine pokrenuo Zimski festival-manifestaciju koja traje od studenog do ožujka, tijekom koje posjetitelji imaju priliku vidjeti zimsko ruho jednog od najljepših gradova Hrvatske, ali i svijeta.  U sklop Zimskog festivala uključen je program božićno-novogodišnjih događaja, koji će se održavati u povijesnoj jezgri grada.  Luka Gruž ove je godine domaćin  Orlandina – dječjeg zimskog festivala, na kojem će djeca moći uživati na klizalištu i u zabavnom parku.   Ako se odlučite za šetnju duž Straduna, moći ćete pregledati raskoš izložbeno-prodajnih kućica koje se prostiru uz šetalište.  Neće nedostajati ni glazbenih spektakala, pa  ćete tako 23. 12.  2016.  moći slušati Nenu Belana & Fiumense, dok će na Božić nastupiti Natali Dizdar.  30.  12.2016. publiku će uveseljavati Petar Grašo, dok je za dječji doček Nove godine zadužen Jole, kojem će se kasnije pridružiti Doris Dragović na službenom dočeku Nove godine.  1.  Rezerviran je za  klapu Iskon i klapu Cambi.

Opatija

Advent u Opatiji ima dugogodišnju tradiciju, a ove godine traje od 26.11.2016.- 15. 01.2017. -kada će biti zatvoreno klizalište koje je smještano uz morsku obalu.  Uz klizalište nalazi se božićni sajam, na kojem atmosfera je zagarantirana uz dobru glazbu i društvo.  U parku Sv.  Jakova i Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održavat će se multimedijalni i glazbeni programi.  Već se tradicionalno početkom prosinca održava Festival čokolade u Opatiji, čokoladni raj za sve čokoljupce.

Oni koji se zapute na obližnju Učku moći će provesti vrijeme s Djedom Božićnjakom, dok zakinuti neće ostati ni oni koji se u Opatiji nađu za Silvestrovo i Novu godinu.  U Opatij će se održavati  glazbeno-zabavnoi program za kojeg će biti zaduženi Mauro Staraj i La Banda te Neno Belan & Fiumensi.

Varaždin

Varaždinski advent ove godine nudi nekoliko noviteta, pa je tako klizalište na Kapucinskom trgu povećano te sada ima površinu preko 1100 kvadratnih metara, čime se svrstalo među najveća klizališta u Hrvatskoj.  Za djecu je organizirano svakodnevno druženje s Djedom Božićnjakom u nekoliko termina, a Djedova kućica također se nalazi na Kapucinskom trgu.  Cijeli grad biti će  okićen u prigodnom tonu. Posebno zanimljive mogle bi vam biti Dućanska (Gundulićeva) ulica, Ulica Ankice Opolski i Trg slobode, dok će se na Trgu kralja Tomislava održavati program pod nazivom Bijeli Korzo.  Silvestrovo će upotpuniti koncert grupe Vatra s početkom u 22 sata.

 

Crikvenica

Advent u Crikvenici 2016.  godine održava se u “Adventskom parku” na Trgu Stjepana Radića, a od ove godine građanima je dostupno i klizalište imena “Ledena morska bajka”, koje će biti otvoreno do 8. 01.2017.  Klizanje je besplatno, a najam klizaljki se naplaćuje 10 kn.  U razdoblju do Božića održat će se i palačinkada, dječji božićni sajam te sajam tradicionalnih božićnih ukrasa i kolača.  Program završava dočekom Stare godine, kada ćete moći popiti pivu uz Hladno pivo.

Osijek

Treći uzastopni adventski program u Osijeku već polako postaje tradicija ovog grada istočne Hrvatske.  Glavni dio programa je Avent u Tvrđi na Trgu sv.  Trojstva u Tvrđi, staroj gradskoj jezgri. Razne božićne slastice, kobasice, kuhano vino, čaj s rumom i ostali prigodni specijaliteti  bit će dostupni  posjetiteljima, koji će moći uživati i u koncertima koji se tamo odvijaju.  Za mlađe je osmišljen božićni tramvaj ukrašen s čak 30. 000 lampica, a ove godine novi doživljaj je virtualna stvarnost, pomoću koje će se posjetitelji moći okušati u ulozi vozača tramvaja.  Proslava Stare i doček Nove godine bit će zaokruženi koncertom grupe Vigor.

 

Čakovec

Čakovečki adventski program odvija se na Franjevačkom trgu, u Ulici kralja Tomislava, atriju Starog grada, crkvi Sv. Nikole Biskupa, u knjižnici Nikola Zrinski i Centru za kulturu Čakovec.  Novosti su uvođenje klizališta veliko 800 kvadratnih metara na Trg Republike te opus filmova o božićnim običajima, koji će se odvijati u Atriju Starog grada.  Za sve one željne dobrog ‘ića i pića, adventski sajam održat će se na Franjevačkom trgu, gdje se mogu pronaći prigodni božićni proizvodi.

Vir

Centar adventski događanja biti će na Trgu Sv. Jurja, gdje se nalazi adventski sajam s prigodnom ponudom. Božićno-novogodišnji program na Viru osvijetlit će puštanje lampiona u znak svakog od četiri adventska tjedna te će ih u zrak biti pušteno više od 4000. Novu godinu moći ćete dočekati uz Barune i Petru Kovačević.

Rab

Trg Municipium Arba središte je božićnog programa otoka Raba, na kojemu posjetitelji mogu vidjeti žive jaslice i uživati u ponudi adventskog sajma.  Neće nedostajati ni božićnih radosti pa tako svi željni rekreacije svoje utočište mogu pronaći na Trgu na kojemu Rab već tradicionalno ima klizalište.  Kulturni program za Silvestrovo uključuje limenu glazbu DVD-a Rab i Folklorno društvo “Rapski tanac”, zabavni program uz grupu Znak i doček Nove godine uz koncert Jelene Rozge.

Karlovac

U Karlovcu je ove godine otvoren veliki slatkovodni akvarij “Aquatica” te će se upravo ondje održati velik dio programa Adventa u Karlovcu.  Sajam koji se održava svakog vikenda u sklopu Aquatice smješten je na trgu ispred akvarija te će se na njemu nuditi prigodna ugostiteljska ponuda, a sve uz glazbeno-zabavne nastupe.  Tradicionalni božićni sajam održat će se na početku ulice Stjepana Radića, kod raskrižja s ulicom Petra Zrinskog do raskrižja s ulicom kralja Tomislava, gdje će se moći razgledati štandovi s božićnim ukrasima, igračkama, rukotvorinama, čestitkama i knjigama uz ponudu toplih napitaka, medenjaka i kolača.

Vukovar

U Vukovaru se ove godine održava 19. adventski sajam i priredba pod nazivom Vukovarske adventske svečanosti.  Svake nedjelje svečano se pali adventska svijeća ispred obnovljenog dvorca Eltz, a u središtu grada smješteno je klizalište. Atrakcija za posjetitelje su žive jaslice, u kojima će moći uživati od 17. -23. 12.2016. te Čokoladna Božićna čarolija na brodu “Bajadera”, Božićni vlakić i Fijaker Djeda Božićnjaka.  Ulazak u Novu godinu obilježit će nastup grupa Babylon i TS Allegro.

Share this article

Patricia Bingula bivša je studentica Pravnog fakulteta, a od ove godine brucošica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i novopečeni član Managerova tima. U slobodno vrijeme trenira odugovlačenje s učenjem, a ponekad i odbojku. Radi kao konobarica u kafiću blizu faksa i u zagrebačkom noćnom klubu. Glazbu smatra bitnim dijelom svog života pa ćete je u većini susreta vidjeti kako kasni negdje, ali nikada bez slušalica. Osim toga, voli sve što vole mladi.

Facebook Comments