Ekonomski fakultet slavi skoro stoljeće postojanja. Dekan je, nakon uvodnih govora i predstavljanja najnovijih postignuća ove institucije, dodijelio nagrade najboljim studentima, a među njima bili su i naši članovi.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1. prosinca svečano je proslavio Dan fakulteta i 96. obljetnicu. Danas dio zagrebačkog sveučilišta, malo ljudi zna da je ova institucija osnovana davne 1920. u nešto drugačijem obliku, kao Visoka škola za trgovinu i promet, a s ciljem edukacije u bankarstvu te vanjskoj i domaćoj trgovini. Proveo je neko vrijeme i kao Ekonomsko-komercijalna škola, a 1947. postaje Ekonomski fakultet.

Uvodno obraćanje dekana prof. dr. sc. Lajoša Žagera počelo je kratkim prisjećanjem na sada već impresivnu tradiciju fakulteta, no nije se zadržavao na prošlosti već se osvrnuo na sadašnja zbivanja poput novih studijskih programa, postignuća na području međunarodne suradnje te mnogobrojnih konferencija i projekata koje fakultet organizira i provodi, omogućujući osobni i profesionalni razvoj kako nastavnom kadru, tako i studentima.

Okupljenima u Kongresnoj dvorani obratili su se prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, g. Marko Jurčić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te ministar rada i mirovinskog sustava, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, čovjek čija je karijera snažno vezana upravo uz EFZG.

Među brojnim uzvanicima bili su i pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Srećko Tomas, prorektori zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Tonći Lazibat, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, rektori Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Puli prof. dr. sc. Alfio Barbieri,  voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj mr. sc. Branko Baričević, prorektori drugih sveučilišta, akademici, profesori emeritusi, ostali predstavnici  gospodarskih i društvenih subjekata Grada Zagreba i RH te dekani i prodekani fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i drugih fakulteta u Hrvatskoj i regiji.

Kako svečanost ne bi prošla bez adekvatne glazbene podloge, pobrinuo se pjevački zbor Ekonomskog fakulteta – Sonus oeconomicus, koji je izveo prigodan program.

Glavnoj svečanosti prethodilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH i svečano otvorenje Europskog dokumentacijskog centra. Okupljenima su se obratili  dekan prof. dr. sc. Lajoš Žager, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH mr. sc.  Branko Baričević, rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras i izaslanik Predsjednice RH g. Marko Jurčić.

U atriju Kongresne dvorane postavljena je izložba nedavno diplomiranog studenta marketinga na EFZG-u, Mislava Stipića, poznatog i pod umjetničkim imenom “The Thinker”. Radi se o fascinantnoj suvremenoj umjetnosti, 11 slika uglavnom crtanih markerom po platnu koje na metaforički način dočaravaju njegov put kroz studiranje, glazbu, interese i razna životna iskustva. Izložba je stvarno vrijedna pogleda, a zainteresirani ju mogu pogledati sve do 23. prosinca ove godine.

Povodom Dana fakulteta uručene su nagrade za znanstveni rad iz područja ekonomskih znanosti “Mijo Mirković”, a najboljim studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu uručene su dekanove nagrade za uspjeh na studiju, pisane radove te izvannastavne aktivnosti.

HSA nije ostala kratkih rukava u dodjeli dekanovih nagrada, naše Lorena Jelusić, Katarina Belić, Nika Crnek, Barbara Dropuljić, Dora Filipović, Valentina Prpić i Marta Zemljić nagrađene su dekanovom nagradom za projekt “Poduzetništvo inovacija”.

Ideja projekta “Poduzetništva inovacija” bila je prikazati studentima poduzetništvo kao jednu od najvažnijih razvojnih grana u Hrvatskoj, ukazati na mogućnosti za razvoj novog proizvoda i uspjeh plasiranja istog uz dobru ideju, informiranost i poticaj nas, kolega –  studenata. Projekt je zamišljen kao interaktivna konferencija u trajanju od dva dana, a održao se 17. i 18. ožujka 2016. godine na Ekonomskom fakultetu. Tijekom dva dana održano je sedam predavanja, tri panela te natjecanje studenata koji su u sklopu projekta imali priliku predstaviti vlastite projekte i proizvode. Predavači koji su prisustvovali projektu su mahom vrhunski stručnjaci i eksperti u području poduzetništva, mladi poduzetnici koji su uspješno pokrenuli posao te poslovni anđeli. Pomoćnica tadašnjeg ministra poduzetništva i obrta, gđa. Ana Mandac, prof. Marko Kolaković te dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc. Lajoš Žager svojom su uvodnom riječju otvorili projekt i počastili nas kratkim predavanjem.

U suradnji s Katedrom za Ekonomiku poduzeća i Studentskim poduzetničkim inkubatorom, studentima su pružene sve informacije kako bi svoje ideje lakše proveli u konkretne projekte u budućnosti.

Share this article

Domagoj Škender. 24. Računovođa, boem, "wannabe" kolumnist. Ljubitelj svih stvari, ekonomskih i geopolitičkih. Nešto siromašniji Dan Bilzerian, ali sa ništa manje Instagram storyja iz streljane i teretane. Čitanjem mojih tekstova minimalno ćete proširiti horizonte, ali ako ih čitate na poslu, biti ćete plaćeni za to.

Facebook Comments