Sinoć je u Los Angelesu, u kazalištu Dolby održana 89. dodjela prestižnih filmskih nagrada Oscar, koja će biti upamćena kao noć gafova i po mnogima najveća sramota u povijesti same manifestacije. Pa krenimo redom.

Nagradu za najbolji film dobio je na kraju „Moonlight“, nakon što je Warren Beatty krivo pročitao ime dobitnika proglasivši „La La Land“ najboljim filmom. Postoje razne teorije zašto je došlo do zabune pa tako kruži i priča da je Leonardo DiCaprio predao Warrenu krivu omotnicu kako bi se Akademiji osvetio za dugogodišnje „ignoriranje“. Sve u svemu, veliki gaf. Druga pak greška dogodila se tijekom prisjećanja na glumce i ostale sudionike filmske industrije koji su preminuli prošle godine. Akademija se odlučila prisjetiti kostimografkinje Janet Patterson, koja je bila nominirana četiri puta za Oscara, no umjesto njene slike stavili su fotografiju Jan Chapman, australske filmske producentice koja je još uvijek živa.

Da ne bude sve tako crno, pobrinuo se komičar Jimmy Kimmel koji je svojim dosjetkama i šalama o Matt Damonu, Damienu Chazelleu, Meryl Streep i drugima zabavljao publiku. Naravno, ni ovaj put nije izostala politička nota na dodjeli. Naime Kimmel se, u nekoliko navrata, osvrnuo na političko stanje u zemlji i predsjednika Trumpa, čak mu je u jednom trenutku i twittao. Justin Timberlake otvorio je svečanu dodjelu pjesmom iz crtića „Trolls“- Can’t Stop This Feeling, a na dodjeli su još nastupali i Sting, John Legend, Sara Bareilles, Lin-Manuel Miranda te Auli’i Cravalho.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Emma Stone za „La La Land“, dok je za najbolju mušku ulogu izabran Casey Affleck za film „Manchester by the Sea“. Najbolja sporedna ženska uloga pripala je Violi Davis za „Fences“, dok je prvog Oscara večeri, za najbolju mušku sporednu ulogu dobio Mahershala Ali za film „Moonlight“.

 

Popis svih dobitnika Oscara:

Najbolji film- „Moonlight“

Najbolji glumac- Casey Affleck, „Manchester by the Sea“

Najbolji sporedni glumac- Mahershala Ali, „Moonlight“

Najbolja glumica- Emma Stone, “La La Land“

Najbolja sporedna glumica- Viola Davis, „Fences“

Najbolji redatelj- Damien Chazelle, „La La Land“

Najbolja originalna pjesma- „La La Land“ – „City of Stars“

Najbolja filmska glazba- „La La Land“

Najbolji dugometražni dokumentarac- „O.J.: Made in America“

Najbolji kratki dokumentarac- „The White Helmets“

Najbolja kinematografija- „La La Land“, Linus Sandgren

Najbolji strani film- “The Salesman“ (Iran)

Najbolji specijalni efekti- „The Jungle Book“

Najbolji make up i frizure- „Suicide Squad“

Najbolji kratki animirani film- „Piper“

Najbolja kostimografija- „Fantastic Beasts and Where to Find Them“

Najbolji zvuk- „Hacksaw Ridge“

Najbolji kratki film- „Sing“

Najbolji originalni scenarij- „Manchester by the Sea“

Najbolji adaptirani scenarij- „Moonlight“

Najbolja originalna glazba- „City of Stars“, „La La Land“

Najbolja montaža zvuka- „Arrival“

Najbolja montaža filma- „Hacksaw Ridge“

Najbolja produkcija- „La La Land“

Najbolji animirani film- ”Zootopia”

 

 

 

Share this article

Mislav Petošić novinar je i student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Iako mu je prvi izbor bila arhitektura ili grafički dizajn, nekim čudom završio je na ekonomiji (smjer turizam) i postao dijelom redakcije Managera. U slobodno vrijeme najviše voli fotografirati i uređivati fotografije. Muzika je jedna od stvari koje ga pokreću. Svaki glazbeni žanr za njega je poseban, no ipak, najdraži su mu latino ritmovi. Želja mu je obići zemlje Južne Amerike. Prati svjetske trendove muške mode, treninga, prehrane, tehnologije, autoindustrije i multimedije te redovno izvještava o njima u svojoj kolumni - Muška strana priče.

Facebook Comments