Prva hrvatska IoT platforma

Alojzije Jukić, predsjednik Uprave Compinga na Sigfoxovu CONNECT-u je u Berlinu otkrio novu Things Talk platformu. To je prva hrvatska IoT platforma dostupna na tržištu. Ujedno je i prvi domaći proizvod koji ukazuje, kako će i kod nas izgledati gospodarstvo koje se temelji na podacima, za koju je Europska komisija procijenila da će na nivou EU od 2016. do 2020. narasti s 300 na 739 milijardi dolara i postati jedan od generatora budućeg rasta gospodarstva.

Izvor: Network World

 

Na platformi poslovni korisnici dalje mogu razvijati svoje aplikacije za analitiku, billing i druge namjene, koje se temelje na tim podacima. Platforma Things Talk je novi hrvatski globalni softverski proizvod koji može prihvaćati podatke i s drugih mreža, od 2G-5G do WiFija te se može koristiti bilo gdje na svijetu.

 

U Hrvatskoj pokrenut najveći znanstveni projekt na svjetskoj razini dosad

Vodeća hrvatska biotehnološka grupacija, zagrebački Genos, predstavila je u Zagrebu najveću znanstvenu inicijativu pokrenutu u Hrvatskoj od osamostaljenja, a  cilj im je opisati tipičan ljudski glikan i sve njegove varijacije u tijelu. Oni su gradivni elementi proteina, odnosno bjelančevina koje služe za izgradnju svih tkiva u organizmu od mozga preko mišića do srca. Glikani razgrađuju hranu, šalju signale mozgu i pokreću nam mišiće. I dok geni određuju kako će proteini izgledati, na izgled glikana utječu okoliš i životni stil svakog od nas.

Izvor: poduzetnistvo.prva.hr

 

Dosad su analizirali glikane 82.000 ljudi, a cilj im je nastaviti i dalje. Žele otkriti tajnu života te razumjeti strukturu i funkciju glikana. Genos stoga već danas radi na više analiza glikana nego svi ostali laboratoriji u svijetu zajedno.

 

Održani „Regionalni dani EU fondova“

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Umagom 26.listopada 2018. su organizirali informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije. Događaj je započeo u 10 sati s pozdravnim govorom kojeg je započeo Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, i predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Zatim je održan panel diskusija pod nazivom „Razvoj Istre kroz EU fondove“ na kojem su sudjelovali predstavnici institucija i lokalni poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije. Projekt je bio namijenjen građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije s namjerom pružanja novih prilika I razmjene iskustava. Još jedan cilj je bio povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

Izvor: Pixabay

Facebook Comments