Posljednjih godina uočavamo rast trenda Adventa u gradovima. Značajnu ulogu u popularizaciji imaju marketinške kampanje koje nastoje potaknuti svijest o razdoblju koje bi trebalo biti puno velikodušnosti, suosjećanja i sentimentalnosti. Na taj nas način, kroz priču o božićnom duhu, potiču da velikodušno ispraznimo novčanike.

S njihove strane, ulaganje u adventska tržišta doprinosi budžetu i reputaciji kako grada tako i pojedinačnih trgovaca. O tome svjedoče i sljedeće činjenice. Prvo, advent potiče oblike maloprodaje i posjete turista kakvi se u većini gradova tijekom zimskog razdoblja spuste na nisku razinu. Drugo, vraćaju se grupe turista kakve su zadnja dva desetljeća bile rijetkost – grupe studenata i mladih, obitelji i grupe kolega. Treće, uočeno je da se u predbožićno vrijeme na adventskim sajmovima potroši znatno više nego u trgovinama.

Statistika za SAD pokazuje da maloprodaja u predbožićno vrijeme od 1999. do 2016. godine bilježi stalan rast. Iznimku čini tek 2008. godina u kojoj se bilježi pad od 4,6 posto, ali se do 2010. vraća na godišnji rast od posto.

Pored fizičke trgovine, online trgovina bilježi još upečatljiviji rast. Statistika pokazuje da predblagdanska online kupnja u razdoblju od 2012. do 2016. bilježi stalan rast od značajnih 17,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2016. godini takav je rast donio SAD-u 94,71 milijardi američkih dolara prihoda.

Što se Hrvatske tiče, ugostiteljske su djelatnosti u prosincu 2016. godine ostvarile 347 milijuna kuna prihoda, što je za 45 milijuna kuna više od prosinca 2015.godine.

Popularizacija božićnih sajmova značajna je i u Hrvatskoj, s naglaskom na glavni grad Zagreb. Grad Zagreb u posljednje dvije godine bilježi rast prihoda ugostitelja od 40 posto. Pri tome je samo u prošloj godini broj noćenja porastao za čak 49 posto. Grad Split bilježi pad posjetitelja u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu, dok grad Dubrovnik bilježi rast prihoda od adventa za 6 posto. Nadamo se da će se trend rasta božićnog turizma i potrošnje nastaviti.

 

Share this article

Ivana Vnučec studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Voli poeziju, cvijeće i životinje. Najviše ovce, za čiju se reputaciju pametnih životinja bori kako uživo, tako i na društvenim mrežama. Ljubav prema pisanju odlučila je integrirati u vrijedan tim časopisa Manager.

Facebook Comments