Grand Hotel Adriatic u Opatiji od 8. do 10. studenoga 2017. godine bio je mjesto okupljanja jubilarnog 25. tradicionalnog savjetovanja: Ekonomska politika Hrvatske u 2018. Organizator je, kao i svake godine, Hrvatsko društvo ekonomista poznato po promoviranju ekonomske znanosti, proučavanju i unapređenju spoznaje iz područja ekonomskih znanosti te društvenog doprinosa u oblikovanju ekonomskih politika. Savjetovanje je pod pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović,  predsjednik programsko-znanstvenog odbora Savjetovanja jest prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, ujedno i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dok su članovi: dr. sc. Goran Buturac, prof. dr. sc. Mato Crkvenac, mr. sc. Snježana Jurišić, dr. sc. Dragan Kovačević, dr. sc. Branimir Lokin, dr. sc. Mladen Mlinarević, dr. sc. Žarko Primorac, dr. sc. Ivan Teodorović, prof. dr. sc. Josip Tica, prof. dr. sc. Darko Tipurić te prof. dr. sc. Mladen Vedriš. Znanstveno-stručna tradicionalna savjetovanja o ekonomskoj politici na godišnjem tradicionalnom okupljanju hrvatskih ekonomista namijenjena su svekolikoj javnosti s osnovnom misijom povezivanja znanosti, struke, politike i svih zainteresiranih za razvoj hrvatskoga gospodarstva.

Na trodnevnom skupu predstavnici državnih tijela, tvrtki, institucija, banaka i sveučilišta raspravljali su o ekonomskoj politici i perspektivama Hrvatske, njenom međunarodnom položaju  i fiskalnoj politici.

Prvi je dan bio posvećen osvrtu na 25 godina tradicionalnih savjetovanja, a posebno popraćeni bili su pozdravni govori predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog društva ekonomista prof.dr.sc. Ljube Jurčića te guvernera Hrvatske narodne banke prof.dr.sc. Boris Vujčića.

Drugi dan bio je rezerviran za aktualne gospodarske teme, poput panela na temu: “Energetika-Upravljanje hrvatskim energetskim potencijalima” i “Upravljanje državnom imovinom” te prezentiranja aktualnih istraživanja od strane predstavnika brojnih sveučilišta i instituta.

Treći dan, a ujedno i posljednji dan savjetovanja, obrađivao je teme obrazovanja i zapošljavanja, izazova tržišta rada te dana studenata Ekonomskih fakulteta. Prošlogodišnja inicijativa da se treći dan Savjetovanja otvori u cijelosti razgovoru i dijalogu s najboljim studentima ekonomije i suradnji s hrvatskim ekonomskim fakultetima pokazala se izvrsnim rješenjem stoga ne čudi odluka da se isto napravi i ove godine te se treći dan u potpunosti posveti budućim  mladim ekonomistima.

 

Studentica diplomskog smjera Financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a ujedno i bivša članica redakcije Managera Katarina Čutura, sudjelovala je na ovogodišnjem savjetovanju. Za nju su ovakvi skupovi hvale vrijedni jer studenti upoznaju puno širu sliku koju područje ekonomije pokriva. Projekti koji su bili prezentirani bili su joj veliki poticaj, a neki od njih posebno su ju zainteresirali.

Share this article

„Manager“ je međunarodni studentski poslovni list osnovan početkom svibnja 1995. godine kao jedan od glavnih projekata Hrvatske studentske asocijacije (HSA). Već više od 20 godina dokaz je odlične suradnje s interesnim skupinama i širenje mreže mladih, ambicioznih ljudi.

Facebook Comments